Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Švarcman si zajezdí v prvním nizozemském tréninku

Švarcman si zajezdí v prvním nizozemském tréninku

U Ferrari nahradí Sainze

Velká cena Nizozemska přinese první letošní nasazení nezávodního jezdce ve volném tréninku. Postará se o něj Ferrari. Italská stáj dá šanci svému rezervnímu jezdci Robertu Švarcmanovi. Rus používající izraelskou licencí nahradí v prvním tréninku Carlose Sainze.

Na své první letošní svezení při závodním víkendu se Švarcman připravoval ve starším monopostu: „Před letní přestávkou jsem absolvoval půldenní test, abych si znovu osvěžil, jaké to je sedět v kokpitu. Už to totiž byla nějaká doba, co jsem naposledy řídil monopost F1. I když jsem testoval jenom SF21 (monopost Ferrari z roku 2021 – pozn. red.), které je v porovnání s letošním autem velmi odlišné a navíc má třináctipalcové pneumatiky, tak to i přesto byla velmi užitečná příprava. Bude zajímavé porovnat letošní vůz s loňským,“ těší se na příležitost.

Nebude to poprvé, co se vicemistr F2 z roku 2021 sveze při volném tréninku. Za Ferrari totiž nastoupil už dvakrát loni. Nejprve se objevil v Austinu a poté v Abú Zabí.

Podle šéfa Ferrari Fréderica Vasseura je Švarcmanovo nasazení v Zandvoortu založeno na rozhodnutí Carlose Sainze. Španěl si sám vybral Velkou cenu Nizozemska jako víkend, ve kterém uvolní kokpit některému z mladíků.

„Nechal jsem to na jezdcích. Vím, že v takovém případě není snadné se rozhodnout, ale Carlos s tím byl v pohodě. Není to lehké, protože Singapur, Japonsko nebo Las Vegas nejsou pro něco takového vhodné. Pak tu jsou samozřejmě i sprintové víkendy v Austinu a Kataru, kde by to také nešlo. Kromě toho se konají i závodní víkendy, pro které máme odlišnou alokaci pneumatik. Vlastně tedy nakonec nemáte mnoho možností,“ vysvětluje Francouz.

Robert Švarcman se potřetí sveze ve volném tréninku. Foto: Ferrari



Pro Švarcmana pravděpodobně nepůjde o poslední letošní vystoupení ve volném tréninku. Podle Vasseura se totiž nejspíše představí i v Abú Zabí, kde by měl zastoupit pro změnu Charlese Leclerca. Podle pravidla, které bylo zavedeno loňský rok, musí každý tým během sezony dát alespoň ve dvou trénincích šanci nováčkovi. Toho regule definují jako jezdce, který ve formuli 1 neabsolvoval více než dvě velké ceny.

Volba Ferrari padla na Švarcmana i přesto, že už nepatří mezi nejžhavější kandidáty na vstup do F1. Po odchodu z formule 2 totiž loni vůbec nezávodil a zastával pouze roli rezervního jezdce v Maranellu. Letos se sice na trať vrátil, působí ovšem ve vytrvalostním poháru seriálu GT World Challenge Europe. Ten je určen pro sportovní vozy třídy GT3. Švarcman zde závodí s Ferrari 296 stáje AF Corse a tvoří posádku s Nicklasem Nielsenem a Alessiem Roverou.

Ve formuli 2 přitom momentálně působí dva junioři Ferrari – Oliver Bearman a Arthur Leclerc. Zatímco Brit už letos třikrát zvítězil a v průběžném pořadí mu patří šesté místo, bratr Charlesr Leclerca je čtrnáctý. S touto dvojicí má ale Vasseur pro letošek jiné plány.

Roberta Švarcmana můžeme od letoška vídat v GT World Challenge Europe. Foto: AF Corse



„Musí se soustředit na F2. Ještě před koncem sezony se jim pokusíme dat příležitost při testování s vozem z roku 2021 nebo s nějakým jiným. Chci je ale tlačit k tomu, aby se soustředili na F2,“ říká.

 


Tři týmy mají splněno



Přestože Švarcmanův start v nizozemském tréninku bude prvním letošním vystoupením nezávodního pilota, najdeme v poli tři týmy, které už si povinnost dát šanci nováčkům odbyly. Jsou jimi McLaren, Williams a AlphaTauri.

Zatímco za McLaren a Williams letos závodí Oscar Piastri a Logan Sargeant, pilotem stáje AlphaTauri byl ještě do Velké ceny Velké Británie Nyck de Vries. Zatímco pro Piastriho a Sargeanta jde letos v královně motorsportu o premiérový rok, De Vries měl před sezonou na kontě pouze jeden start při Velké ceně Itálie 2022. To znamená, že první dva jmenovaní se ještě v prvních třech závodních víkendech řadili mezi jezdce, kteří nemají na kontě více než dvě velké ceny. U De Vriese tento status platil při úvodních dvou podnicích.

Zdroj: Motorsport, Scuderia Ferrari, F1, FORMULE.cz, úvodní foto: Scuderia Ferrari