Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Verstappen nechce opakovat takový závod

Verstappen nechce opakovat takový závod

Horner chce zpět strarého Péreze.

Max Verstappen by byl velmi nerad, kdyby se měl opakovat včerejší závod s povinnými zastávkami v boxech. Kvůli bezpečnosti bylo jezdcům povoleno pouze 18 kol na jedné sadě pneumatik. Velká cena se tak proměnila v sérii sprintů přerušovaných častými zastávkami v boxech. Někomu se mohla taková podívaná líbit, ale na straně jezdců převládla fyzická únava a u týmu Red Bull asi i ztráta většiny rychlostní převahy.

Aby byl moderní vůz F1 rychlý v závodě, musí být v první řadě dobrý na pneumatiky. Red Bull v této disciplíně vyniká a když byla 18kolovými stinty postavena téměř mimo hry, měl v cíli VC Ázerbájdžánu Verstappen vozy McLarenu pouhých 5 sekund za svým zadním křídlem. Přezouval poslední, přestože měl nachystanou novou středně tvrdou sadu, takže určitě měl nějakou rezervu, ale výjimečně nebyl úplně ve vlastní lize.

Preferuji, aby každý mohl využívat každou sadu pneumatik tak dlouho, jak dokáže,“ řekl staronový šampion. „Navrhujeme vozy tak, aby byly hodné na pneumatiky. Dnešek nebyl optimální, zpravidla je to naší silnou stránkou.

Myslím, že rozhodující byl můj první stint. Po něm jsem se mohl více soustředit na vlastní tempo a dávat pozor, aby pneumatiky zůstaly po celou dobu v ideálním pracovním okně. Ale mclareny byly opět velmi rychlé, musel jsem na to tlačit, byl to těžký závod.

Po VC Kataru mechanici delší dobu nebudou potřebovat trénink výměn pneumatik. Foto: Red Bull

Naproti tomu Sergio Pérez získal jeden bod. Mexičan pohořel v páteční kvalifikaci, když vypadl ve Q2, ale na tom nakonec vůbec nezáleželo. V sobotním rozstřelů by byl posledním z jezdců ve finále, jen díky penalizacím Fernanda Alonsa a Estebana Ocona se posunul na osmé místo. V jedné z bitev ve středu pole ve sprintu si pak zničil vůz, do závodu musel startovat z boxů. Ještě se to dalo zachránit, George Russell v prvním kole spadl na poslední místo a v cíli byl čtvrtý. Jeden bod z víkendu se sprintem je opravdu velmi málo a z Japonska Pérez odešel s nulou. Lewis Hamilton navzdory vypadnutí v prvním kole zůstává 30 bodů za Pérezem, Alonso ztrácí o 11 bodů více. Neutuchají drby, že Liam Lawson nebude příští rok pouze testovacím jezdcem, pokud se Pérez nevzpamatuje.

Myslím, že si s Checkem budeme muset sednout na delší rozhovor. Víme, čeho je schopen. Není ve formě, nevyužívá svůj potenciál,“ řekl Christian Horner. „Zoufale potřebujeme, aby se vrátil do formy a udržel druhé místo v šampionátu. Je frustrující, že tento víkend získal pouze jeden bod. Přestože začínal na chvostu, byla dobrá šance získat velký počet bodů, nebo alespoň pár bodů. Soustředíme se na jeho podporu, protože nás čeká tripleheader (Spojené státy, Mexiko, Brazílie) a nemálo bodů se udělí i za (dva) sprinty. Podle mě potřebuje jen zahodit za hlavu všechny hlouposti a vrátit se k základům.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Red Bull