Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Hamilton vzal 100% viny na sebe

Hamilton vzal 100% viny na sebe

Russell chtěl útočit na Verstappena.

Velmi nepříjemné připomenutí Velké ceny Španělska 2023 doručila týmu Mercedes jeho současná jezdecká dvojice. Tentokrát obrovskou šanci zahodil Lewis Hamilton v kombinaci s mladým Georgem Russellem. Před lety ve Španělsku padla naděje na perfektní sezonu Mercedesu bez ztráty vítězství, ke které byl nakonec velmi blízko. Kolizí v první zatáčce Velké ceny Kataru minulou neděli možná Mercedes přišel o vzácné dvojité pódium, šanci zaútočit na osamocený Red Bull Maxe Verstappena a určitě přišel o obrovské množství bodů, které mohou na konci roku chybět v souboji o druhé místo s týmem Ferrari.

Hamilton ze závodu okamžitě odstoupil, Russell se dokázal dostat do boxů, samozřejmě na posledním místě. Čtvrté místo mladšího z britských jezdců v cíli naznačuje, že Mercedesu extrémní podmínky na okruhu Lusail sedly. Pouze 5vteřinová ztráta McLarenu v cíli na Verstappena pak naznačuje alespoň drobnou šanci zazávodit si o vítězství.

Viděl jsem záznam a byla to stoprocentně moje chyba. Beru plnou zodpovědnost a omlouvám se týmu i Georgi,“ omluvil se Hamilton na sociální síti X (bývalý Twitter).

"Je mi to líto kvůli týmu, měli jsme šanci na dobré body," řekl později v rozhovoru pro televizi Sky. „Bylo to v zápalu boje. Ani jsem nechápal, co se stalo. Jen jsem ucítil náraz zezadu, ale George se mi zřejmě neměl kudy vyhnout. Prostě velmi nešťastná situace. Je jasné, že je to moje chyba. Všichni tvrdě pracovali, je strašné doručit takový výsledek.

Je to samozřejmě frustrující, protože jsme zahodili obrovskou šanci pro nás oba,“ řekl Russell. „Máme před sebou cíl skončit druzí v Poháru konstruktérů. Ráno jsme měli dlouhou diskusi o tom, jak budeme spolupracovat. Nemáme bojovat jeden proti druhému, naším hlavním soupeřem je Ferrari. Alespoň že jsme navzdory všemu získali více bodů než oni. Věříme, že jsme byli stejně rychlí nebo rychlejší než McLaren. A vidět Piastriho dokončit závod hned za Maxem bylo vcelku překvapením.

Ještěže Toto Wolff nebyl v garáži. Foto: Mercedes

Hamilton byl pokárán za překročení trati během závodu, z vnější strany první zatáčky prošel dovnitř chvíli předtím, než se z boxů vynořil Russell. Kromě pokárání mu byla udělena pokuta 50 tisíc eur, polovina z této částky je však podmínečně odložena do konce sezony. Za samotnou kolizi sedminásobný šampion potrestán nebyl. Komisaři závodu sice v odůvodnění naznačili, že vidí vinu za kolizi na jeho straně, ale konstatovali, že je zvykem používat jiný metr na kolize v první zatáčce prvního kola závodu.

Zdroj: Motorsport, Sky, úvodní foto: Mercedes