Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Norris už druhý pokus neriskoval

Norris už druhý pokus neriskoval

Nestálo to za to.

Max Verstappen si v São Paulu nejen vyjel pole position, ale díky tomu, že cestou na start ještě kvůli poruše elektroniky havaroval Charles Leclerc, stál v první řadě sám. Start před dvěma vozy Aston Martinu Verstappen hravě zvládl a až do konce závodu pak byl jen jeden okamžik, kdy jsme zapochybovali o jistotě jeho vítězství. Lando Norris ho dokázal překvapit, když zrychlil své tempo, dostal se za něj do DRS vzdálenosti a zaútočil v první i ve čtvrté zatáčce sedmého kola. V obou případech musel šampion volit defenzivní stopu. Ale to už bylo všechno. Během dalšího kola se Norrisovi vzdálil a ten nasadil vytrvalostní tempo.

Věděl jsem, že šanci bojovat s Maxem mám pouze na pár kol,“ vysvětluje Brit. „Nestal se zázrak, nebyli jsme najednou schopni držet jeho tempo po celý závod. Za mnou byl Fernando. Věděli jsme, že bude mít dobrou rychlost, neboť degradace pneumatik byla velmi vysoká, a to mu vyhovuje. V sobotu se nedostal do čistého vzduchu, ale neděle byla jiná. Nechtěl jsem si pokazit závod tím, že budu tlačit na ještě jeden pokus na Maxe. Kromě toho jsem měl vybité baterky a přehřáté pneumatiky.

Rozhodně to můžete nazvat soubojem,“ ujišťuje šéf týmu Red Bull, Christian Horner. „Lando si vzal na start svou nejlepší sadu pneumatik, takže největší šanci měl po startu. Odlehlo mi, když jsem viděl Maxe po prvním kole na prvním místě. Potom to ale byla hra kočky s myší. K vítězství bylo zapotřebí po celou dobu myslet hlavně na pneumatiky, moc je nenamáhat. V jednu chvíli od jezdce žádáte, aby šetřil pneumatiky a zároveň aby se vzdálil od soupeře. Ale Max to zvládl fantasticky, stejně jako ve sprintu. Vzdálil se mu a výměnu pneumatik jsme udělali ve stejném kole a v boxech náskok ještě zvětšili.

Do konce sezony zbývají dvě velké ceny a Verstappen zatím vyhrál všechny kromě tří, z nichž dvě vyhrál jeho týmový kolega.

Norris pár kol honil Verstappena, ale věděl, že bude mít maximálně jeden pokus. Foto: McLaren

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren