Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Leclerc jel za vítězstvím

Leclerc jel za vítězstvím

Ferrari bude nejspíše žádat odškodné.

Charles Leclerc měl dobře našlápnuto k vítězství ve Velké ceně Las Vegas. Natáhl první stint tak, aby mohl závod dojet s jednou zastávkou, na rozdíl od jezdců Red Bullu, přesto se po zastávce vrátil před ně. Radost mu pokazil safetycar. Nemělo smysl jet vyměnit pět kol staré tvrdé pneumatiky za jiné, zatímco Maxi Verstappenovi i Sergii Pérezovi přišla zastávka celkem vhod. Nakonec je z toho hezké, ale zároveň i frustrující druhé místo.

Po závodě mám smíšené pocity,“ řekl Monačan. „Rychlost vozu mi udělala velkou radost, výkon týmu byl výborný a až do posledního kola jsme bojovali, díky čemuž máme druhé místo. Ale na druhé straně, cítím i zklamání, protože si myslím, že bez safetycaru mohlo být vítězství naše.

První stint na středně tvrdých pneumatikách byl velmi dobrý. Myslím, že jsme měli o pět kol novější pneumatiky než Max a já už měl za sebou čtyři-pět kol pomalého zahřívání. Odváděli jsme dobrou práci, věřil jsem v naše vítězství. Naneštěstí vyjelo bezpečnostní vozidlo. Max a Checo zastavili, já jsem zůstal na trati s pět kol starými pneumatikami. Pět kol není mnoho, problémem však je, že když použité pneumatiky jednou vychladli za safetycarem, zahřívání bylo ohromně náročné. Tam jsme ztratili závod. Ale byl to zábavný závod a moc jsem si ho užil.

Jedna zastávka Ferrari stačila, Red Bull dostal jednu téměř zdarma. Foto: Ferrari

Leclerc zmínil i páteční blamáž.

Opravdu jsem si to tady užil. Víkend nezačal tak, jak měl, tak jsem o to raději, že konec byl dobrý.

Na začátku všeho byl uvolněný poklop odtokového kanálu, který zničil vůz Carlose Sainze. Jakkoli nespravedlivé to bylo, pravidla F1 pak ještě Španělovi přikázala vzdát se 10 míst na startu kvůli výměně poškozených částí pohonné jednotky.

"Se zúčastněnými stranami budu mít diskusi, která bude soukromá," nechal se slyšet šéf Ferrari, Frédéric Vasseur, když se ho zeptali, zda bude žádat odškodné.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Ferrari