Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Kdo je Oliver Bearman?

Kdo je Oliver Bearman?

Je připravený závodit za Scuderii?

Carlos Sainz se už od středy necítil dobře, omluvil se ze svých povinností vůči médiím. Ve čtvrtek jeho zdravotní stav ovlivnil jeho přípravu na velkou cenu a dnes si už za volant nesedl kvůli apendicitidě, tedy zánětu slepého střeva. Závodní víkend pro něj skončil, ale zároveň se poprvé vrhne do boje mladičký, pouze 18letý Oliver Bearman, který byl v Saúdské Arábii se svým týmem F2.

Po úspěších v motokárách a ve F4 dostal Brit pozvánku do Jezdecké akademie Ferrari. Na rok 2022 byl umístěn do F3 s týmem Prema, kde získal pouze jedno vítězství, ale v šampionátu skončil třetí. Ferrari bylo přesvědčeno o jeho talentu, a tak už nečekalo a loni ho rovnou poslalo do F2, opět s týmem Prema. Skončil šestý, ale získal čtyři vítězství. Akademie se ho proto rozhodla podržet ve F2, přičemž letos už má být cílem zisk titulu.

Jeho letošním týmovým kolegou u Premy je Andrea Kimi Antonelli, se kterým prý ve F1 počítá šéf Mercedesu. Jejich souboj začal v Bahrajnu bez bodového zisku, ale v Arábii už Bearman získal bod za zisk pole position. Samozřejmě z ní startovat nebude, jelikož se soustředí na F1.

Pro Bearmana je dobré, že v monopostu F1 nesedí poprvé. Ferrari mu již v roce 2021 umožnilo testováním na Fioranu získat nárok na superlicenci, kterou minulý rok využil s týmem Haas, zákazníkem Ferrari. V prvním tréninku v Mexiku byl jen o tři desetiny sekundy pomalejší než Nico Hülkenberg, ačkoli zkušený Němec měl samozřejmě jinou práci než honit nejlepší časy. Mladík se za volant Haasu vrátil v prvním tréninku i v posezonním testu v Abú Zabí. A na začátku letošního roku přehnal dva roky starý vůz Ferrari na okruhu Barcelona-Catalunya.

Nová hvězda na obzoru? Foto: Ferrari

Za příležitost pro Bearmana určitě není rád Robert Schwartzman, jenž loni trénoval a testoval s Ferrari, zatímco Bearman s Haasem. A Ferrari má na výplatní pásce stále i zkušeného Itala Antonia Giovinazziho.

Poprvé po 52 letech bude někdo ve F1 debutovat rovnou ve voze Ferrari. V roce 1972 měl to štěstí Arturo Merzario. Bearman také zařídí, že Lewis Hamilton příští rok nebude prvním Britem závodícím za Ferrari od roku 1999 a Eddieho Irvina.

Zdroj: motorsport, úvodní foto: Ferrari