Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Tracy: "Dnes jsem věnoval šampionát Sebastienovi"

Tracy: "Dnes jsem věnoval šampionát Sebastienovi"

Centrix GP of Denver - průběh a výsledky závodu

Centrix GP of Denver
19° C,  polojasno
97 kol, 160,729 mil
2 žluté fáze, celkem 12 kol
nejrychlejší kolo: Sebastien Bourdais, 1:00.574

Pro Paula Tracyho byl Denver velmi důležitým závodem. Pokud si chtěl udržet reálnou šanci na titul, potřeboval zvítězit a hlavně získat co nejvíce bodů na svého největšího konkurenta Sebastiena Bourdaise. Tracy dominoval jak kvalifikacím, tak i včerejšímu závodu. Jenže jen do 63. kola. Pak stačila jediná chybička a všechna dosavadní snaha se rozplynula jak dým. A jak se Tracy po závodě sám vyjádřil, včera věnoval titul svému největšímu konkurentovi.

Za pozornost stála včera už první zatáčka po startu. Bourdais udělal chybu a nechal se podjet Allmendingerem. Ale to důležité se stejně událo až za nimi. Cristiano da Matta se snažil protlačit vpřed podél vnitřní zdi až přespříliš a v zatáčce se dostal do neřešitelné situace, když před ním zatočil Wilson. Následkem byla hromadná havárie, která ukončila závod nejen pro da Mattu a Wilsona, ale na kterou doplatili i Tagliani a Vasser. Oba museli s poškozenými vozy do boxů a vzniklá ztráta řádu několika kol je zcela vyřadila z jakékoliv vážnější účasti v závodě.

Po restartu se vytvořilo pořadí Tracy, Allmendinger, Bourdais, Dominguez a Ranger, který se dokázal zázračně prosmýknout kolem hromady trosek v první zatáčce a získat několik pozic. Tracy začal okamžitě ujíždět svým pronásledovatelům a v 11. kole zajel nejrychlejší kolo závodu. Za ním se ale tvrdě bojovalo o druhou pozici. V devátém kole viděli diváci nádherný souboj Allmendingera a Bourdaise v poslední zatáčce před cílovou rovinkou, při kterém dokázal A.J. ještě získat ztracenou pozici zpět. Jenomže v dalších kolech bylo více a více zřejmé, že Allmendingerovi odcházejí pneumatiky a je jen otázkou času, kdy ho Bourdais překoná. Stalo se tak v 19. kole a při pokusu o obranu ztratil Allmendinger s těžko řiditelným vozem ještě jednu pozici navíc, neboť se před něj prosmýkl i Dominguez.

Nově vzniklé pořadí na čele pak vydrželo po mnoho kol. O vzruch se postaral Ranger, který musel do boxů dříve než ostatní a vrátil se zpět na trať mezi vedoucí skupinu. Po určitou dobu pak brzdil Bourdaise a hlavně Domingueze, jehož sympatie si včera určitě nezískal.

Očekávaná stíhací jízda Bourdaise se nekonala, neboť Tracy dokázal vždy odpovědět a udržoval si bezpečný náskok okolo deseti sekund. Pro Kanaďana se však začala situace komplikovat po polovině závodu, kdy začal dojíždět Timo Glocka. Glock byl v té době na pátém místě a dělal vše proto, aby od Tracyho nedostal kolo. Je nutno podotknout, že Tracy se dlouho nemohl dostat do takové blízkosti, aby komisaři mohli použít modré vlajky. Glock zajížděl velmi rychlá kola a Tracy dokázal stahovat jen po desetinkách sekundy.

Bourdais byl o problémech Tracyho dobře informován a v 56. kole zajel nejrychlejší kolo závodu. Frustrovaný Tracy dostal z depa pokyn, aby se pokusil Glockovi více přiblížit, jenomže svou snahu přehnal a dopustil se pro sebe nepříliš charakteristické a hlavně zcela zbytečné chyby. Ve třetí zatáčce se otřel předním kolem o vnitřní zeď  a s poškozeným závěsem skončil v další zatáčce ve zdi.

Bourdais se dostal do čela a zavedl po otevření boxů pole jezdců k posledním zastávkám. Po restartu se dopustil chyby i Dominguez, který se pokusil stíhat Bourdaise a v jedné za zatáček vyjel do únikové zóny. Stálo ho to dvě místa a Glock se posunul na pro něj a tým senzační třetí místo. Jenomže v 89. kole došlo i na něj a s poškozenou převodovkou musel zamířit do boxů.

Ale ještě stále nebylo zajímavým okamžikům konec. Dominguez krásnou stíhací jízdou dojel Allmendingera a v předposledním kole se pokusil o finální útok, který Allmendinger nedokázal odrazit. Pořadí v cíli tak nakonec bylo Bourdais, Dominguez, Allmendinger, Servia a Lavin.

Bourdais tak po včerejším závodě vede před Tracym v celkovém hodnocení o 53 bodů a vzhledem k pravidelnosti, se kterou dojíždí, jsou Tracyho šance na titul již spíše akademické. 

p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 S.Bourdais  Newman/Haas Racing
1:49:45.135
2.
 M.Dominguez  Forsythe Racing
15.269
3.
 A.J.Allmendinger  Team RuSPORT
17.207
4.
 O.Servia  Newman/Haas Racing
35.775
5.
 R.Lavin  HVM Inc.
37.629
6.
 R.Hunter-Reay  Rocketsports Racing
43.237
7.
 R.Bremmer  Dale Coyne Racing
47.487
8.
 R.Sperafico  Dale Coyne Racing
52.470
9.
 N.Philippe  Mi-Jack Conquest
1:02.902
10.
 A.Ranger  Mi-Jack Conquest
1 kolo
11.
 B.Wirdheim  HVM Inc.
1 kolo
12.
 M.Marshall  Team Australia
3 kola
13.
 T.Glock  Rocketsports Racing
9 kol
14.
 A.Tagliani  Team Australia
15 kol
15.
 J.Vasser  PKV Racing
porucha
16.
 P.Tracy  Forsythe Racing
havárie
17.
 J.Wilson  Team RuSPORT
havárie
18.
 C.da Matta  PKV Racing
havárie

Všechny časy neoficiální

Foto Champcarsmedia/ LAT Photographic