Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

V Denveru vítězem Allmendinger

V Denveru vítězem Allmendinger

Grand Prix of Denver - výsledky a průběh závodu

A.J. Allmendinger vyhrál závod CCWS na městském okruhu v Denveru a vzhledem k tomu, že Bourdais po kolizi s Tracym v posledním kole nedokončil, posílil A.J. své naděje na dostižení Seabasse v boji o mistrovský titul. Závod rozhodly tentokráte alternativní "červené" pneumatiky Bridgestone, které u některých vozů odcházely velice rychle. Prvním výrazně postiženým byl v polovině závodu Bourdais, totéž pak postihlo v poslední části závodu i Wilsona. Druhý skončil Bruno Junqueira, třetí Dan Clarke.

Bourdais vede pole do prvního kola

Závod skončil sice komfortním vítězstvím Allmendingera, ale průběhem se určitě zařadí mezi nejzajímavější závody sezóny.  O pestrý úvod i divoký konec se nepostaral nikdo jiný než Paul Tracy, i když při jeho opětovné kolizi s Taglianim v první zatáčce závodu v tom byl bez viny. Tam totiž Tagliani startující ze třetí řady lehce narazil do Tracyho pravého zadního kola, což však stačilo k tomu, aby se Tracy přetočil do protisměru a Tagliani musel odstoupit s poškozeným závěsem. Po restartu pak Tracy vyrazil z poslední pozice na hon za čelem závodu a jen 10 kol pod zelenou vlajkou mu stačilo, aby se dostal až na šesté místo.

Zatímco všichni ujíždějí vpřed, Tracy po kontaktu s Taglianim míří opačným směrem

Na čele zatím všem ujížděl Bourdais a teprve když zamířil do boxů pro nové pneumatiky a palivo, přenechal první místo Junqueirovi. Ten jako jediný vydržel na trati maximum, které mu dovolilo množství paliva v nádrži a tak držel první pozici až do 32. kola, kdy se do vedení vrátil Bourdais. To už měli zastávku v boxech za sebou všichni.

Jenomže alternativní měkčí "červené" pneumatiky začali na Bourdaisově voze brzy zlobit a Seabass nejenže svůj náskok nedokázal udržet, ale nedokázal ani zabránit tomu, aby ho skupina pronásledovatelů vedená Allmendingerem dojela. Tracy si mezitím dokázal poradit s Wilsonem a byl již na třetí pozici. A.J. zaútočil ve 48. kole a Bourdaise hladce překonal. Tomu teď dýchal na záda Tracy, ale při prvním pokusu o překonání svého rivala probrzdil a musel před sebe dokonce opět pustit Wilsona. Na čele mezití Allmendinger zatroubil k nástupu a i díky bitvě, která se mu rozpoutala za zády, začal získávat pohodlný náskok.

Vedení sice ztratil během druhých zastávek v boxech, kdy se krátce na čele vystřídali Wilson a  Junqueira, ale pak se vrátil do vedení s dostatečným náskokem před Wilsonem. Jenomže teď byl na řadě s problémy s pneumatikami právě Brit. Brzy byl předstižen Tracym a těžko ovladatelný vůz na odcházejících alternativních "červených" pneumatikách ho odsoudil k dlouhému pádu až téměř na dno startovního pole.

Na čele byl teď s pohodlným náskokem Allmendinger, ale za ním nebyl dramatům na dráze zdaleka konec. Předmluva k poslednímu dějství závodu totiž právě začínala. Bourdais totiž na  standartních  pneumatikách dokázal brzy zdolat Wilsona a zahájil svůj postup k předním příčkám, zatímco tým Forsythe informoval rádiem Tracyho, že má pravděpodobně problém v palivovém systému, který se může projevit na konci závodu, kdy bude v nádrži málo paliva. Paul se rozhodl zůstat na trati a začal šetřit palivo, což neodvratně znamenalo, že se k němu zezadu začali blížit Junqueira s Bourdaisem.

Bourdais hladce překonal Junqueiru a stejně snadno dotáhl i Tracyho, kterému už v zatáčkách začínal skutečně pokašlávat motor. Nicméně předjet Tracyho není nikdy snadné a Kanaďan dokázal odolávat ž do posledního kola. Seabass zaútočil v předposlední zatáčce a dostal se před Tracyho, který se ho pokusil vzápětí podjet v zatáčce poslední. Pokud by se to podařilo, byl by to s vynechávajícím motorem brilantní manévr. Bohužel však ojeté pneumatiky byly proti a riskantní manévr poslal Tracyho přímo do boku Bourdaisova vozu. V poslední zatáčce tak skončili oba rivalové, čímž přišli o pódium a v prvních okamžicích to vypadalo, že se bude opakovat pěstní zápas ze San José.

Poslední zatáčka a rozmluva Tracyho s Bourdaisem

Zmatku v poslední zatáčce využili Junqueira a Dan Clarke, který zajel velmi dobrý čistý závod a dojeli si za Allmendingerem pro zbývající místa na stupních vítězů.

Dan Clarke sprchuje Champcargirls na pódiu

p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 A.J.Allmendinger  Forsythe Racing
1:44:59.557
2.
 B.Junqueira  Newman/Haas Racing
20.587
3.
 D.Clarke  CTE Racing HVM
50.260
4.
 W.Power  Team Australia
55.915
5.
 N.Philippe  CTE Racing HVM
1:14.186
6.
 P.Tracy  Forsythe Racing
havárie
7.
 S.Bourdais  Newman/Haas Racing
havárie
8.
 J.Wilson  RuSPORT
1 kolo
9.
 K.Legge  PKV Racing
1 kolo
10.
 Ch.Zwolsman  Mi-Jack Conquest
2 kola
11.
 J.Heylen  Dale Coyne Racing
2 kola
12.
 N.Pastorelli  Rocketsports Racing
porucha
13.
 M.Dominguez  Dale Coyne Racing
porucha
14.
 A.Ranger  Mi-Jack Conquest
porucha
15.
 O.Servia  PKV Racing
porucha
16.
 A.Tagliani  Team Australia
havárie

Všechny časy neoficiální