Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Král zářil během testů britské Formule BMW

Král zářil během testů britské Formule BMW

[Češi v akci] V Rockinghamu zajel absolutně nejrychlejší čas.

Nadějný český jezdec Josef Král se představil v předsezónním testování britské Formule BMW v Rockinghamu v týmu Double R Racing. Během dvoudenního testovacího programu dokázal šestnáctiletý rodák z Dvora Králové nad Labem naprosto rozdrtit všechny své soupeře.

První den testů, 2.3. zajel nejrychlejší čas v dopolední části (1:20.697), odpoledne pak rychlejší než on dokázal být pouze Henry Surtees a to o nicotných 12 tisícin sekundy. Henry Surtees je syn legendy motorsportu a jediného mistra světa na dvou i čtyřech kolech Johna Surteese, který v současné době působí v A1GP v roli šéfa A1 týmu Velké Británie.

Narozdíl od většiny soupeřů byl jak tým, tak Josef Král na okruhu v Rockinghamu poprvé, takže první den probíhal ve znamení hledání optimálního nastavení vozu.

I proto byl český jezdec, který absolvoval kompletní loňskou sezónu v německé Formuli BMW, po pátečním dni poměrně optimistický a test zhodnotil následovně: "Naší počáteční nevýhodou bylo, že jsme na okruhu v Rockinghamu ještě netestovali. Strávili jsme hodně času hledáním správného nastavení vozu, ale dosažené časy na konci dne byly uspokojivé."

Druhý den testů nabídl velmi vyrovnané časy, kdy druhého a desátého jezdce dělilo pouhých osm desetin vteřiny. O to výjimečnější byl právě výkon českého závodníka, který ostatním jezdcům odskočil o více než půl vteřiny a se svým časem 1:19.536 byl jediným jezdcem, který pokořil hranici jedné minuty a dvaceti sekund.

Ráno pršelo a tak přišly nejprve na řadu ještě mokré pneumatiky. V průběhu dopoledne začala trať osychat a od té chvíle už tabulce časů Josef Král doslova kraloval: "Dopoledne jsme absolvovali dva výjezdy na mokrých pneumatikách a nastavovali vůz pro tyto podmínky.

Trať začala rychle osychat a od té chvíle se nám dařilo jezdit nejrychlejší časy. V závěru dvoudenního testování jsme dokázali být o půl vteřiny před našimi soupeři, což je velmi dobrý výsledek."

"Těším se na další testování, které se koná 15. - 16. března v Brands Hatch, kde už má tým s nastavením zkušenosti a kde budeme rychlí od prvního dne," dodal Josef Král.

Z dalších jezdců stojí za zmínku kromě výkonu Josefa Krále také výkon kolumbijského jezdce Carlose Huertase, který je v sérii Formule BMW naprostým nováčkem. Kolubijský mladík hájil během testů stejně jako Král barvy týmu Double R Racing a druhý den testů mu patřil čtvrtý nejrychlejší čas.

Druhá příčka v tabulce časů patřila Henry Arundelovi, který již loni získal v seriálu ocenění Nováček roku. Třetí post si zasloužil švédský nováček Marcus Ericsson (oba z týmu Fortec Motorsport).

Šampionát britské Formule BMW startuje 1. dubna na okruhu v Brands Hatch a vzhledem k výsledkům a vyrovnaným časům z testování se můžeme těšit na napínavé a dramatické souboje. Podle výkonu z testu se dá očekávat, že český jezdec Josef Král by mohl hrát v letošní sezoně první housle.