Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Josef Král pojede letošní GP2 v barvách Ardenu

Josef Král pojede letošní GP2 v barvách Ardenu

V týmu Christiana Hornera absolvuje svou druhou sezónu v sérii.

Josef Král pojede letošní sezónu GP2 Asia a hlavní série GP2 v barvách týmu Arden International. Ten dnes oznámil své jezdecké složení, přičemž s druhým vozem bude v letošním roce závodit Brit Jolyon Palmer.

Král absolvoval v loňském roce svůj debut v GP2, když v barvách týmu Super Nova obsadil 24. místo v celkové klasifikaci. Jeho sezónu však na polovinu zkrátila divoká havárie ve Valencii, při které si český závodník přivodil poranění páteře.

Velmi dobře se však uvedl ještě předtím, v kratší asijské sérii, kde dokonce hned při prvním podniku v Abú Zabí vystoupil na stupně vítězů.

A protože v asijské GP2 se až do loňského roku používaly vozy starší specifikace, znamená to, že Král bude mít za sebou zkušenosti s monoposty všech tří kategorií. V letošním roce se totiž jak v asijské, tak hlavní sérii GP2 budou používat nové modely GP2-11.

To je také důvod, proč si Arden Krále vyhlédl. K novému vozu totiž přibydou ještě nové pneumatiky Pirelli (stejné specifikace jako ve Formuli 1) a úspěch v rámci celé sezóny tak bude tkvět v tom, kdo se dokáže s novou technikou sžít nejrychleji.

Král sice nový vůz ještě nezkoušel, absolvoval ale posezónní testy s loňskými vozy v Abú Zabí, přičemž jedním z týmů, u kterých se svezl, byl právě Arden.

Arden je v doprovodných sériích poměrně zvučné jméno. V roce 1997 jej totiž založil dnešní šéf mistrovského týmu Formule 1 Red Bull Racing Christian Horner a ke konci existence Formule 3000 byl jejím nejúspěšnějším týmem, když k titulu přivedl Björna Wirdheima a Vitantonia Liuzziho. Stejným týmem prošel také Tomáš Enge, zatím jediný český jezdec, který závodil ve Formuli 1, přičemž i on až do konce sezóny F3000 bojoval o titul.

Arden pokračoval ve svém působení v roce 2005 v nově zrozeném šampionátu GP2, který Formuli 3000 nahradil. A hned se uvedl druhým místem mezi jezdci i týmy, přičemž do Formule 1 přivedl Heikkiho Kovalainena. Během následujících let sice forma týmu zaznamenala sestupnou tendenci, jejími závodními sedačkami však prošli takoví jezdci jako Bruno Senna, Sebastien Buemi či loňský vicemistr GP2 Sergio Perez.

Tým navíc rozšířil své působení i na nižší podpůrnou sérii, GP3, kde jej kromě Hornera vede také pilot Red Bullu Mark Webber.

Král ke svému angažmá u Ardenu řekl: "Jsem velice šťastný, že jsem součástí týmu Arden v GP2 a nemohu se dočkat, až začne naše spolupráce. Po tak náročné sezóně, ve které jsem vynechal několik závodů kvůli svému poranění zad doufám, že se nám to v roce 2011 povede dohnat.

Po testech v Abú Zabí, ve kterých jsme ukázali, že spolu můžeme být úplně na vrcholu, jsem cítil, že tohle je správné rozhodnutí. Jsem si jistý, že zkušenosti Ardenu budou velmi užitečné při vývoji nového vozu a já se pokusím odvést co nejlepší práci, abych ukázal, že jejich volba byla správná."

Jolyon Palmer, Králův nový týmový kolega, přichází po úspěšné druhé sezóně z Formule 2. Obsadil v ní totiž celkové druhé místo, když nestačil pouze na šampiona Deana Stonemana.

Palmer řekl: "Jsem opravdu nadšený, že pro rok 2011 nastupuji k týmu Arden do GP2 a nemohu se dočkat, až sezóna začne. Samozřejmě to bude velice náročné, což by rozhodně mělo být, ale já věřím, že ty dvě sezóny ve Formuli 2 mi daly velmi dobrý základ a těším se na ještě větší výzvu.

Arden má ohromné zkušenosti a v minulosti dosáhl obrovských úspěchů a já doufám, že mé výkony budou odměnou za jeho víru, kterou prokázal tím, že si mě vybral."

Manažer týmu, Richard Dent, řekl: "Jsme velice nadšení, že jsme si pro oba šampionáty GP2 2011 zajistili Josefa a Jolyona. Josefa už nějaký čas bedlivě sledujeme a naše důvěra v něj vzrostla, když jsme ho na konci roku 2010 vyzkoušeli. Ukázal nám svou technickou odezvu a rychlost, dvě dovednosti, které nám pomohou se třetí generací vozu GP2.

Jolyona jsme na konci loňského roku nezkoušeli, ale sledovali jsme ho se zájmem a byli jsme nadšení tím, co jsme viděli."

Christian Horner dodal: "Jsme nadšení, že Josef a Jolyon přišli k našemu týmu pro GP2 Asia a hlavní sérii 2011. Oba jezdci jsou mladí, ale mají velký talent, který jistě během roku prokáží.

Navzdory své kratší účasti v loňské GP2 Josef ukázal, že dovede porozumět vozu GP2 a během testů v Abú Zabí dobře spolupracoval s týmem. Jolyon ukázal svou sílu v posezónních testech a bezpochyby bude předním nováčkem. Těšíme se na úspěšný společný rok."