Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Lewis Hamilton vítězí v bláznivé Velké ceně Kanady!

Lewis Hamilton vítězí v bláznivé Velké ceně Kanady!

Grand Prix Kanady - závod

Lewis Hamilton se dočkal jen čtrnáct dní po Velké ceně Monaka a vyhrál Velkou cenu Kanady poznamenanou mnoha incidenty, výjezdy safety caru a zmatky s tím spojenými a velmi vážnou havárií Roberta Kubici. Další favorité zůstali hluboko v poli, případně byli vyloučeni ze závodu.

V důsledku toho se na stupních vítězů a na bodech objevila neobvyklá jména, na druhém místě dojel Nick Heidfeld před, považte, Alexem Wurzem!

Ačkoli Alonso s nadsázkou očekával, že jej Hamilton startující z pole position pustí, naopak to byl právě Španěl, kdo nájezd do první zatáčky nezvlád a ještě k tomu při návratu na trať Hamiltona ohrozil - vše bez následků.

Z roštu se neodlepil Jenson Button, pro kterého závod skončil dříve než začal. Neúprosné zdi varovaly Christijana Alberse z příliš optimistického počínání, zatímco Scott Speed se v podobném duchu pokusil o předjetí Alexe Wurze, za což po vzájemné kolizi zaplatil odstoupením.

Fernando Alonso má potíže snášet extrémní tlak po boku Lewise Hamiltona, což vyústilo v další chybu v první zatáčce, div že auto vydrželo. Webberovi nevyšel útok na Speeda a vyjel také podruhé během závodu mimo trať. Alonso si to pro velký úspěch zopakoval potřetí, a to už se před něj dostal Felipe Massa.

Adrian Sutil posléze opřel svůj Spyker do zdi a na trať vyjel safety car. Na tom vydělal Alonso, protože ještě stihl sou zastávku v boxech, zatímco Felipe Massa ne. Ten zajel do boxů společně s Räikkönenem, zajel tam také Fisichella, Trulli, Liuzzi, Albers a Sato. Někteří jezdci ale opustili pitlane pod červeným světlem a závod byl navíc restartován v době, kdy ještě nebylo startovní pole po kupě - daň za premiéru nového pravidla s pitlane při vyjetí safety caru.

Mezi těmi, co projeli pitlane pod červeným světlem, byl Fernando Alonso, který dostal penalizaci stop&go na 10 vteřin. Ovšem to bylo v době, kdy na trať vyjel safety car pro strašlivé havárii Roberta Kubici, který ve vysoké rychlosti vyjel z trati a čelně narazil do zdi. Podle našich informací má Kubica zlomenou nohu.

Alonso po odbytí penalizace spadl až do druhé desítky, zatímco Hamilton s Heidfeldem stále vedli závod. Z něj ale odstoupil David Coulthard a na třetí místo se vyšplhal jeho týmový kolega Mark Webber. Po dalším vyjetí safety caru pro trosky z jednoho vozů Spyker na dráze vyjeli z boxů pod červeným světlem Fisichella a Massa, za což byli vyloučeni ze závodu (Alonso a spol. dostali ovšem 10 sekund stop&go za stejný prohřešek).

Mark Webber na tomto vyjetí safety caru prodělal a spadl z druhého místa v pořadí dolů, když zajel do boxů po restartu závodu, na druhé místo poskočil Nick Heidfeld. Fernando Alonso kupil jednu chybu za druhou a spadl mimo body. To na trať vyjel již počtvrté safety car, když se Liuzzi opřel do zdi šampionů.

Jarno Trulli se ještě pod safety carem stihl vybourat a po restartu závodu se Alonso ještě stihl vydat vstříc nějakým bodům. Hamilton jako jeden z mála udržel nervy na uzdě a v závěrečném finiši proťal triumfálně cílovou pásku na prvním místě před smečkou jezdců v neobvyklém pořadí. Na stupně vítězů Hamiltona doprovodili Nick Heidfeld a Alex Wurz, Kovalainen dojel čtvrtý před Räikkönenem a Alonsem, zatímco Sato čtyři kola před koncem předjel Ralfa Schumachera a dvě kola před koncem dokonce obhájce titulu Fernanda Alonsa!

Již za týden se jede Velká cena USA.

p.
JezdecTým
Čas
1.
 L.Hamilton McLaren
1h44:11.292
2.
 N.Heidfeld BMW
+ 4.343
3.
 A.Wurz Williams
+ 5.325
4.
 H.Kovalainen Renault
+ 6.729
5.
 K.Räikkönen Ferrari
+ 13.007
6.
 T.Sato Super Aguri
+ 16.698
7.
 F.Alonso McLaren
+ 21.936
8.
 R.Schumacher Toyota
+ 22.888
9.
 M.Webber Red Bull
+ 22.960
10.
 N.Rosberg Williams
+ 23.984
11.
 A.Davidson Super Aguri
+ 24.318
12.
 R.Barrichello Honda
+ 30.439

Neklasifikováni:

JezdecTým
V kole
NC
 J.Trulli Toyota
kolo 59
NC
 V.Liuzzi Toro Rosso
kolo 55
DQ
 F.Massa Ferrari
kolo 53
DQ
 G.Fisichella Renault
kolo 53
NC
 C.Albers Spyker
kolo 48
NC
 D.Coulthard Red Bull
kolo 37
NC
 R.Kubica BMW
kolo 26
NC
 A.Sutil Spyker
kolo 22
NC
 S.Speed Toro Rosso
kolo 10
NC
 J.Button Honda
kolo 1