Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Mosley ve špionážní kauze nevyloučil tresty pro jezdce!

Mosley ve špionážní kauze nevyloučil tresty pro jezdce!

Verdikt FIA by měl přijít do tří týdnů.

Dějiště GP Velké Británie momentálně nezaměstnává pouze dění na trati, ale také detaily a spekulace o možném rozuzlení špionážní aféry Ferrari a McLarenu. Prezident FIA Max Mosley v rozhovoru pro Reuters nevyloučil, že eventuelní trest pro tým by dopadl i na hlavy jeho jezdců.

Můžete nastínit, jak se FIA angažuje v aféře Nigela Stepneye?

Naším úkolem je zajistit, aby mezi týmy panovala po sportovní stránce spravedlnost a všechno se odehrávalo čistě a v rámci fair play. Abychom to mohli zaručit, začali jsme celou věc vyšetřovat. Oba týmy plně spolupracují a dodávají nám všechny potřebné informace. Až budeme všechna fakta mít, rozhodneme co dál.

Staráme se výhradně o sportovní aspekt a pouze o týmy – ne o jednotlivce, kteří jsou mimo naši kontrolu. Oni nemají licence, takže se zajímáme o Ferrari a McLaren.

Takže se chystáte zjistit, zda nedošlo k porušení Sportovních regulí?

Soustředíme se na to, zda nedošlo k porušení Mezinárodního sportovního kodexu.

Přesahuje celá věc rámec duševního vlastnictví resp. autorských práv s ohledem na výhodu, kterou tým mohl získat?

Záleží na tom, jak tato práva definujete.

Zda to má širší význam než jen s ohledem na návrhy a konstrukce dílů…

Nejde jen o návrhy, jedná se tu o ruzné další informace. Kupříkladu kdyby jste znal proceduru, kterou vůz prochází při startu, bylo by to užitečné, nebo procedury, které se používají pro snížení spotřeby paliva. Takových informací je nespočet a my zatím ještě nevíme. Teprve se k tomu dostáváme.

Navíc je zde otázka, jestli vůbec některé z těchto informací putovaly do McLarenu. A zda tomu tak bylo či nikoli, bude hrát velkou roli.

Takže tedy tvrdíte, že vyšetřování přesahuje hranice designu vozů. Budete hledat ve všech zmíněných směrech?

Pokud budete o nějakém týmu vědět dost a budete vědět o všem, co tým udělal, bude to pro vás nepochybně užitečné v mnoha ohledech. Není opravdu fér, když jeden tým má takové informace o druhém. Ale my pořád nevíme, jaké informace to byly a do jaké míry byly předávány. Vyšetřujeme to.

Kde jsou podle vás hranice kolektivní zodpovědnosti s ohledem na činy zaměstnance?

No, to je v pravidlech formule 1. Tým je zodpovědný za svůj personál.

Je FIA zapojena do policejního vyšetřování?

Jediná police, která něco vyšetřuje, je v Itálii. Nemyslím, že v Anglii někdo něco vyšetřuje. Nepleteme se do žádného vyšetřování, které by v současnosti mohlo probíhat. Pouze se zajímáme o to, zda došlo k porušení Sportovního řádu.

Bernie Ecclestone řekl, že i kdyby byl McLaren shledán vinným, nebudete trestat jezdce. Souhlasíte s tím?

To není pravda. To je nesprávně.

Takže mohou být potrestáni i jezdci?

Nechci spekulovat o tom, co by se mohlo stát, ale pouze v naprosto výjimečných případech bývá trest pro tým jiný než pro jezdce.

Jak vážně tuto kauzu FIA bere?

Bereme ji velice vážně, protože je v sázce důvěryhodnost formule 1 a sportovní slušnost. Myslím, že je důležité, aby se nakonec všichni dozvěděli, co se stalo. Pokud by se ukázalo, že ti lidé jsou zcela nevinní, tak ať je to zřejmé. Ať je vidět, že tu bylo řádné vyšetřování, které to objasnilo.

Jak bude probíhat vyšetřovací proces?

S největší pravděpodobností se věcí bude zabývat Světová rada FIA, která potom ve světle jí předložených informací rozhodne, co se má a zda se má něco udělat.

Je možné, že budeme mít dva různé verdikty? Jeden týkající se sportovní stránky a druhý té civilní?

Právní stránka je naprosto něco jiného. My se snažíme pouze zajistit poctivé fungování sportu, aby jeden tým nezískal nečistě výhodu nad jiným. To je vše, co nás zajímá.

Otázky, kdo kde vzal jaké dokumenty, a jakékoli civilní či kriminální aspekty zůstávají zcela oddělené. To se týká jednotlivců. My se zabýváme pouze týmy, protože ty jsou jedinými subjekty, nad kterými máme pravomoc.

Myslíte si, že váš verdikt přijde brzo?

Co se týče našeho vyšetřování, byl bych zklamaný, kdybychom tu věc ze sportovního hlediska neuzavřeli zhruba do tří týdnů.

Byl jste zapojen do diskuzí s Jeanem Todtem, Ronem Dennisem a Nickem Fryem?

S Nickem Fryem jsem se vůbec nebavil, protože ať už měl či neměl schůzku s těmi inženýry, je to pouze mezi ním a inženýry. Na schůzky s cizími inženýry se žádná pravidla nevztahují.

Bavil jsem se Jeanem a Ronem a oni se snažili shromáždit fakta a pochopit, co se stalo. Musím říct, že Ron ke mně byl naprosto otevřený. Okamžitě mi zavolal, aby mě informoval o tom, co se děje, a jeho chování bylo v tomto ohledu příkladové. Jean to stejné.