Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

SPECIÁL: 2004 aneb co lze od koho čekat 4/4

SPECIÁL: 2004 aneb co lze od koho čekat 4/4

Michael a Ralf Schumacherovi, Trulli a Webber.

Podívejme se společně na všechny piloty, kteří se 7.3.2004 postaví v Melbourne na startovní rošt. S jakými očekáváními vstupují do sezóny a co od nich můžeme čekat? Článek se v některých ohledech snaží předjímat, jak se může letošní sezóna vyvíjet. Věřím, že to bude působit spíše jako námět pro další diskusi, než jako rozbuška.
 
Poslední díl se zaměřuje na tyto piloty: Michael Schumacher, Ralf Schumacher, Jarno Trulli a Mark Webber.
 
 Michael Schumacher
 
Čeho ještě může starší z bratří Schumacherů ve formuli 1 dosáhnout?
 
Jedním z mála rekordů, které Michael doposud nepokořil, je počet prvních startovních pozic.
 
V letošní sezóně, stejně jako minulý rok, budou kvalifikace do značné míry ovlivněny strategií. Monoposty totiž budou, stejně jako v sezóně 2003, do druhé kvalifikace startovat s palivem a nastavením pro závod. Od Schumachera se očekává, že se dokáže vyrovnat s tlakem vyvolaným novým kvalifikačním formátem. Pokud by k tomu však přesto došlo, těžko lze od šestinásobného Mistra světa očekávat, že by si to připustil.
 
Schopnost smířit se s porážkou je jednou ze slabších stránek Michaela. Za jistou polehčující okolnost však lze považovat, že intenzita označování aut oponentů černými šmouhami od pneumatik klesá.
 
Michaelův talent je nezpochybnitelný. Bylo by však chybou, pokud by Schuamcher zcela ignoroval kritiku směřující na svou adresu. Letošní sezóna bude podle všeho ještě vyrovnanější, než ta loňská. Neústupnost a souboje kolo na kolo by mohly generovat nebezpečné situace.
 
Němec má podle všeho před sebou obtížnou sezónu. Některé signály nasvědčují, že doby kdy Ferrari dominovalo šampionátu pomalu odeznívají. Dokáže se s tím Michael smířit? Jak se Michael vyrovná s tím, že jej mohou začít porážet jezdci s mnohem méně zkušenostmi? Jak se na Schumacherovi projeví sezóna, ve které bude možná strádat a ve které bude možná zažívat pro něj dlouho nepoznaný pocit porážky? Nemůže vše najednou dopadnout tak, že nejúspěšnější jezdec historie rezignuje a opustí riskantní svět formule 1?
 
Sezóna 2004 začíná a zdá se, že ač je Michael stále považován za jednoho z favoritů, bude to mít velmi těžké. Bylo by však chybou jej odepisovat předem. Schumacher mnohokrát prokázal, že je skutečným mistrem volantu a jedním z nejlepších pilotů historie.
 
 Ralf Schumacher
 
Mladší ze Schumacherů nás již přesvědčil, že svého bratra dokáže na trati předjet. Ani pro Ralfa nebude, po nepříliš úspěšné sezóně 2003, letošní rok jednoduchý. Ralf bude muset potvrdit svou třídu.
 
Poslední tři sezóny bylo duo Williamsu, tedy Ralf a Juan Pablo Montoya, na trati víceméně vyrovnané. To však již příliš neplatilo o jejich platech. Postupem času však tento stav začal být kontraproduktivní a v konečném důsledku vedl k přestupu Kolumbijce do McLarenu.
 
Ralfova současná smlouva vyprší na konci letošní sezóny. Jednání o prodloužení kontraktu zatím nevedla k jeho prodloužení a jisté indicie nasvědčují tomu, že by se tak nakonec ani nemuselo stát.
 
Pokud by se tak skutečně stalo, mohla by nastat velmi zajímavá situace. Pokud bude Ralf letos excelovat, mohla by neochota Franka Williamse znamenat pro Ralfa dokonce výhodu v podobě možnosti výrazně promlouvat do angažmá i jeho podmínek.
 
Pokud by však Montoya letos Ralfa deklasoval, vše by se posunulo do zcela jiné polohy. Tato situace totiž v posledních dvou letech sice nakonec nenastala, ale jisté náznaky jsme vypozorovat mohli. Chtěl by si Williams udržet pilota, který není schopen podávat výkony za které je placen? Mohl by Williams vstoupit do sezóny 2005 a přitom vědět, že je jejich pilot horší nejen než Michael Schumacher, ale i než jeden z pilotů McLarenu?
 
 Jarno Trulli
 
Jarno je někdy nazýván hvězdou kvalifikací. V neděli však jeho účinkování končí často fiaskem. Stejně by bylo možno charakterizovat i Trulliho kariéru. Na jejím počátku do něj byly vkládány velké naděje, které se však zatím nenaplnily.
 
Sympatický Ital dokáže být sice ďábelsky rychlý, ale i pokud by se mu letos dařilo, může jen stěží zabránit ústupu ze slávy.
 
Doposud byl poměrně konzistentní co se kvalifikačních výsledků týče. Stejně konzistentně byl však doposud porážen v nedělních závodech. Navzdory tomu, že minulý rok porážel v sobotu týmového kolegu Alonsa, získal v závodě pouhou třetinu bodů co mladý Španěl. V roce 2002 Trulliho potkalo něco podobného s Buttonem, který na konci téže sezóny z Renaultu odešel.Pouze jednou a to v roce 1999 dokončil Jarno sezónu s vyšším počtem bodů než jeho týmový kolega.
 
Svět formule 1 se pohybuje velmi rychle. Na konci letošní sezóny bude Trullimu třicet let a bude mít své nejlepší dny za sebou. Tou dobou bude o jeho místo usilovat mnoho mladých a rychlých pilotů. Jedním z horkých kandidátů bude bezesporu Franck Montagny, Francouz ve francouzském týmu. Manažerem Montagnyho není nikdo jiný než Flavio Briatore... 
 
Trulli má jednu možnost. Musí najít lék, který mu pomůže překonat nedělní syndrom. Logika říká, že pokud se to nedařilo doposud, tak se to stěží může povést letos.
 
 Mark Webber
 
Je smutným průvodním jevem současné formule 1, že se i po dvou letech působení Marka Webbera fanoušci i odborníci přou, je-li skutečně tak dobrý, jak se říká.
 
Australan zatím neměl týmového kolegu, který by mohl obstát jako hodnověrné srovnání. Vznesená otázka je tudíž nejen nezodpovězená, ale v tuto chvíli na ni odpověď neexistuje. Stejně jako na začátku sezóny 2003 António Pizzonia, bude i letos sdílet garáž pilot, od kterého nemůžeme příliš čekat. Síla a peníze Red Bullu se opět ukázaly a výsledkem je angažování Rakušana Christiana Kliena.
 
Představme si, kdyby stájovým kolegou Webbera byla některá z ikon formule 1, jako například Jacques Villeneuve nebo David Coulthard.
 
Pokud bude Webber pokračovat v nastoupené cestě a podávat dobré výkony, pak jej možná příští rok uvidíme ve Williamsu. Finanční situace Jaguaru znamená, že stáj snad ani nemůže očekávat pravidelný zisk bodů. Mark se proto může zaměřit na to, co mu šlo velmi dobře v minulém roce a to kvalifikace. Pokud se Mark vyhne nehodám a bude pravidelně porážet týmového kolegu Kliena, může být sám se sebou spokojen.
 
Pokud je Webber byť jen z poloviny dobrý, tak jak se o něm říká, pak pro něj splnění těchto cílů nebude představovat žádný problém.