Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Pro Räikkönena byla Monza nejbolestivější závod vůbec

Pro Räikkönena byla Monza nejbolestivější závod vůbec

Ve Spa už ale bude vpořádku a chce nadále bojovat o titul.

Čekalo se, že Ferrari na domácí půdě opět stáhne náskok McLarenu, ale opak byl pravdou. Kimi Räikkönen neprožil zrovna šťastný víkend a navíc přiznal, že to pro něj byl nejvíce protrpěný závod v životě.

V sobotou totiž z neznámých příčin ztratil kontrolu nad vozem a ve vysoké rychlosti vlétl do bariér, což mělo za následek velké bolesti krku.

"Stále nevíme, co se přesně stalo," přiznal Fin. "Zrovna jsem vjížděl do Ascari a přitom jsem začal brzdit v rychlosti kolem 300 km/h, když se náhle zablokovala kola na obrubníku, záď vozu okamžitě ztratila veškerý přítlak a auto změnilo směr, načež narazilo do zdi vpravo.

Nebylo absolutně nic co bych s tím mohl udělat, pouze jsem čekal na náraz. Telemetrie nám nenapověděla nic o žádné chybě či poškození, stejně tak bezradní zůstáváme po analýze vozu v Maranellu, jak mi říkali technici. Srážka byla skutečně tvrdá, ale následek, jak už to tak bývá, je cítit jen nadcházející den, což byl bohužel den závodu.

Krk mne bolel opravdu hodně, dělali jsme všechno co jsme mohli, abychom to dostali dopořádku, ale nebyl dostatek času. Bezpochyby jsem absolvoval nejbolestivější závod vůbec. Je neskutečně těžké řídit, když nemůžete udržet hlavu ve vodorovné poloze. Když jsem brzdil, měl jsem problémy vidět do zatáček. No ale za pár dní by mělo být vše OK."

Přesto se ale Kimi po nepodařeném víkendu naděje na titul nevzdává.

"Budeme bojovat tak dlouho, dokud nám to matematika umožní," řekl dvojnásobný vicemistr. "Nemůžeme nechat práci nedokončenou. Měli jsme ve Spa dobrý test v červenci. Tento okruh patří mezi mé oblíbené. Je to úžasné místo, vždy jsem tu závodění miloval a i poslední modifikace trati se mi zamlouvá. Jsou tam některé rychlé a atraktivní zatáčky, kde bychom  mohli využít kvalit našeho F2007.

Dáme tomu všechno, abychom zvítězili. Dvakrát jsem tu stál na prostředním stupínku vítězů a v neděli to chci zopakovat i potřetí."