Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Pomohou peníze prosadit změny?

Pomohou peníze prosadit změny?

Max Mosley: "Musí se něco stát."

Jak jsme Vás již několikrát informovali, FIA doufá, že od roku 2008 by mohlo dojít ke změně formule 1, tak jak ji známe dnes. Prezident FIA dnes v Monaku přivítá šéfy stájí a bude s nimi diskutovat konkrétní návrhy změny pravidel.
 
"Jak víte, klauzule 8.10 Concordské dohody ukládá FIA oznámit technická nařízení pro Mistrovství světa formule 1 v roce 2008 ne později, než 31. prosince 2005," uvedl Mosley.
 
"Nacházíme se nyní v procesu formulace těchto nařízení a rádi bychom je konzultovali s týmy, které v současné době závodí. Rádi bychom rovněž diskutovali některé návrhy týkající se sportovních nařízení pro ročník 2008. Ačkoliv tyto změny nejsou urgentní, mohou pomoci uvést diskusi nad technickými otázkami do kontextu."
 
Zdá se, že týmům budou nabídnuty finanční stimuly, které by je měly postrčit směrem k přijetí změn. Příjmy týmů by se mohly údajně až zdvojnásobit.
 
"Od roku 2006 chci vidět méně výkonu, menší rychlost, dramaticky snížené náklady a nové týmy ve formuli 1. Věci se stanou, nebo alespoň začnou dít, v příštím roce," uvedl Mosley.
 
"Většina lidí akceptuje, že dojde ke změnám. Je to více o diskusi nad detaily, než principiální problém. Sport potřebuje silného a nezávislého regulátora, který je nezaujatý a pracuje pouze na správné podobě šampionátu. Co nemůžeme nadále mít je deset týmů s deseti stárnoucími šéfy stájí, kteří nemyslí na nic jiného, než ochranu svých zájmů. Všichni si uvědomují, že pokud chce formule 1 uspět komerčně a udržet si sledovanost, musí se něco stát. To je bod, od kterého s můžeme odrazit."
 
Mosley na schůzku pozval rovněž experty na motory a technické ředitele všech týmů.