Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Formuli 1 čekají dramatické změny

Formuli 1 čekají dramatické změny

F1 se může dočkat zásadních změn již od roku 2006!

Jak jsme Vás již informovali, uskutečnilo se dnes v Monaku setkání FIA se šéfy stájí, technickými řediteli a experty na motory. Jednání svolal prezident Mezinárodní automolivé federace Max Mosley. Cílem měla být diskuse nad navrhovanými změnami pravidel, které by měly vstoupit v platnost od roku 2008.

Formule 1 se může dočkat zásadních změn již od roku 2006. Týmy se dnes shodly na urychlení zavádění opatření snižující výdaje a přinášejících větší podívanou.
 
"Od této schůzky jsem si snad ani nemohl přát více," uvedl Max Mosley po skončení jednání s šéfy stájí nad návrhy FIA. Jejich výčet jsme přinesli v článku Revoluce v pravidlech formule 1 pro rok 2008.
 
Mosley uvedl, že většina bodů z původního návrhu byla přijata kladně. Všechny týmy se shodly na nutnosti snížit náklady spojené s formulí 1 a to pokud možná co nejdříve.
 
Nová formule by měla být postavena kolem motoru, jehož specifikace bude předmětem diskusí výrobců motorů příští měsíc, by se mohla stát realitou již od roku 2006. Nově se počítá pouze s jedním dodavatelem pneumatik.
 
Některé menší změny by za určitých podmínek mohly být představeny již příští rok. Letošní kontroverzní kvalifikační systém tolik kritizovaný televizními společnostmi by měl být změněn ještě v průběhu této sezóny.
 
Mosley uvedl, že schůzka ukončila veškeré obavy z toho, že by automobilky od roku 2008, kdy vyprší platnost stávající Concordské dohody, založily konkurenční šampionát. Concordská dohoda je uzavřena mezi týmy, FIA a Berniem Ecclestonem.
 
Bernie Ecclestone podle Mosleyho souhlasil se zvýšením příjmu z formule 1 pro týmy v souladu s tím, co již bylo dříve dohodnuto se skupinou GPWC ještě předtím, než jednání zkrachovala.
 
"GPWC dostalo vše, co chtělo," uvedl Mosley. "Jejich raison d´etre (smysl bytí) se vytratil."