Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Hamilton vyšetřován za svou jízdu během GP Japonska

Hamilton vyšetřován za svou jízdu během GP Japonska

Možným potrestáním je odsunutí o 10 pozic na startovním roštu.

Nováček a lídr šampionátu Lewis Hamilton je momentálně komisaři vyšetřován za jeho chování na trati za zpomalovacím vozem ve Velké ceně Japonska.

Mezinárodní automobilová federace (FIA) obdržela novou informaci týkající se Hamiltonovi jízdy během druhé fáze závodu za zpomalovacím vozem, která zmiňuje Britovo přispění ke kolizi Marka Webbera a Sebastiana Vettela.

Zatím není zcela zřejmý charakter důkazu, ale jde zřejmě o videosnímky odhalující Hamiltonovo nepřiměřené brzdění a akcelerování.

„Nový důkaz byl předložen komisařům, kteří se jím zabývají,“ potvrdil tiskový mluvčí FIA.

Hamilton měl být také požádán, aby se zítra setkal s komisaři.

Kolize mezi Webberem a Vettelem nebyla v záběrech televizních kamer, ale video, které se objevilo na stránkách Youtube.com, pořízené z tribuny zachytilo Hamiltona, jak na pravé straně vozovky dramaticky brzdí, na což reagoval i Webber a nic netušící Vettel za ním už dobrzdit nestačil.

Řády formule 1 přikazují, že musí vedoucí jezdec závodu zachovávat standardní vzdálenost za zpomalovacím vozem až do kola, kdy má zpomalovací vůz zajet do boxů.

Článek 40.10 Sportovních pravidel praví:

„Zpomalovací vůz má být použit do chvíle, kdy se za ním zařadí vedoucí jezdec a za ním poté celé jezdecké pole. Za zpomalovacím vozem musí lídr závodu udržovat vzdálenost do délky pěti vozů.“

Jestliže byl Vettel za jeho podíl na kolizi potrestán ztrátou 10 míst na startovním roštu Velké ceny Číny, mohl by být Hamilton komisaři potrestán, bude-li mu prokázána vina, stejným způsobem.