Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Michelin nemá zájem ve formuli 1 zůstat

Michelin nemá zájem ve formuli 1 zůstat

Bridgestone oproti tomu ano.

Zatímco Bridgestone by v situaci, kdy týmům formule 1 bude dodávat pneumatiky jediný výrobce, měl zájem v královně motorsportu zůstat, Michelin nikoli.

Týmy ve shodě s FIA včera odsouhlasily, že počínaje rokem 2006 budou všechny vozy formule 1 závodit na jediné značce pneumatik. Mezinárodní automobilová federace za tím účelem vypíše výběrové řízení.

"Tato myšlenka se nám vůbec nelíbí," řekl magazínu AtlasF1 šéf francouzského dodavatele Michelin Pierre Dupasquier. "Vždy, když jsme vstoupili do nějaké závodní série, vždy to bylo s nějakým partnerem a s cílem pomoci mu dosáhnout lepších výsledků než soupeři. Tímto soupeřem se rozumí také náš konkurent v oblasti pneumatik. Tudíž z tohoto důvodu naše situace jediného dodavatele nijak nepomůže našim partnerům, protože všichni budou mít stejné pneumatiky.

Kromě toho našim cílem je najít cesty a dokázat, že odvádíme lepší práci než ostatní v pneumatikářském průmyslu. Pro nás by to v situaci jediného dodavatele nebylo možné."

Podle Pierre Dupasquiera jsou pro jediného dodavatele taktéž značně omezeny možnosti technického vývoje.

"Myšlenka Maxe Mosleyho je taková, že v situaci jediného dodavatele si s ním sedne k jednomu stolu a řekne: Promiňte, ale jste moc rychlí. A dodavatel řekne: Pardon, co máme udělat? O dvě vteřiny pomaleji? OK, uděláme to pro vás."

Oproti tomu Bridgestone má zájem na tom ve formuli 1 zůstat.

"My vítáme sport a soutěžení a technické či marketingové benefity z toho vyplývající. Tudíž bychom rádi zůstali," řekl pro AtlasF1 technický ředitel Bridgestone Hirohide Hamashima.