Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Důležitost Hamiltona je podle Mosleyho zveličována

Důležitost Hamiltona je podle Mosleyho zveličována

Dlouhodobá dominance jednotlivce prý Formuli 1 neprospívá.

Je Lewis Hamilton pro Formuli 1 skutečně tak důležitý, jak naznačují některé komentáře? Podle prezidenta FIA Maxe Mosleyho je role mladého Hamiltona, který vletěl do sezóny 2007 jako kometa, poněkud zveličována a do budoucna by dokonce mohla mít negativní dopad na popularitu královny motoristického sportu.

 

Brit na sebe ve své premiérové sezóně upoutal celosvětovou pozornost a postaral se i o nárůst sledovanosti přenosů ve Velké Británii. S odchodem legendárního Michaela Schumachera byl Hamilton často nálepkován jako nová hvězda F1.

 

Mosley věří, že by se Hamilton mohl, podobně jako v minulosti Schumacher, stát pro Formuli 1 negativním faktorem. Podle prezident FIA totiž dlouhodobá dominance jednoho pilota neprospívá Formuli 1.

 

"Pokud bude příští rok předvádět něco podobného jako letos, tak to bude mít zcela jistě velký dopad," uvedl Mosley pro BBC.

 

"Začne to mít negativní vliv, podobně jako to bylo v případě Schumachera. Lidé mi začnou psát jestli nemůžeme udělat něco, abychom ho zpomalili."

 

"Jeho vliv ve Velké Británii je nezpochybnitelný. Strhl na sebe rovněž celosvětovou pozornost, protože za ním nestojí žádné velké peníze. Prostě to dokázal. Vždy je tady však někdo nový. Pokud by to nebyl on, pak by se tou velkou hvězdou stal buď [Nico] Rosberg nebo [Robert] Kubica nebo někdo jiný jako třeba [Sebastian] Vettel. Myslím si tedy, že je důležitost Lewise Hamiltona zveličována."

 

Mosley rovněž zpochybnil možnost, že by se Hamilton mohl v případě úspěšného odvolání McLarenu proti rozhodnutí komisařů, týkajících se výsledků VC Brazílie, stát vítězem ročníku 2007.

 

"Teoreticky se to může stát. Celá záležitost půjde k odvolacímu soudu, ale je to velmi nepravděpodobné. I pokud by [soudci] je [BMW a Williams] vyloučili, tak ještě nemusí změnit Hamiltonovo umístění. Není žádný důvod, pokud to vyloženě nebudou chtít, změnit pořadí na kterém Hamilton skončil."