Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

PricewaterhouseCoopers: Hamilton ušetří 177 miliónů liber

PricewaterhouseCoopers: Hamilton ušetří 177 miliónů liber

Přestěhováním z Velké Británie do daňového ráje ve Švýcarsku.

Lewis Hamilton za celou svoji kariéru ušetří na daních přestěhování do Švýcarska 177 miliónů liber.

Podle analýz Sunday Express Hamiltonových daňových poměrů nemusí být jeho soukromí jediný důvod přestěhování do daňového ráje. Ve Švýcarsku bydlí mnoho osobností, mezi které patří Michael Schumacher, Kimi Räikkönen, Bernie Ecclestone, ale třeba i zpěvák a bubeník Phil Collins nebo James Blunt.

Analýzy poradenské firmy PricewaterhouseCoopers dokládají, že by Hamilton díky daňovým zákonům, které jsou velmi přátelské k bohatým lidem, mohl za 15letou kariéru, která by, zdá se, mohla pokračovat ročním platem ve výši 10 miliónů liber, ušetří 177 miliónů liber.

Daňové zákony Švýcarska umožňují obyvatelům jiné národnosti platit stálou sazbu z vydělané částky, pokud tato není získána ve Švýcarsku.

Hamilton by se tak s platem 10 miliónů liber a dalšími 20 milióny liber za sponzorství a obchodní smlouvy mohl stát dosažením příjmů ve výši 500 miliónů liber za kariéru nejlépe placeným sportovcem všech dob.

Pokud by zůstal ve svém rodném měste Stevenage v Hertfordshire, zaplatil by téměř 180 miliónů liber na daních a dalších více než 1.5 miliónů liber za pojištění. Podle kalkulací PricewaterhouseCoopers uhradí dle daňových zákonů Švýcarska jenom zlomek vydělané částky (0.6 %), což je nějakých 200.000 liber ročně nebo, chcete-li, 3 milióny liber za jeho kariéru.

Ve Velké Británii je daň z příjmu stanovena na 41 % a další daň činí pojištění.