Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

John Menard - první z navrátilců

John Menard - první z navrátilců

Zatím v roli sponzora vozu Eda Carpentera

Bezesporu nejlepší a nejdůležitější zprávou ze světa IndyCar Series uplynulého víkendu je ohlášený návrat Johna Menarda. Americký multimilionář, podnikatel a majitel společnosti Menards, která zasahuje do mnoha oborů, je znám svou dlouholetou vášní pro automobilový sport a pro Indy 500. V devadesátých letech byl po řadu let sponzorem vozů nasazovaných do Indy 500, v jeho barvách startovali například i Al Unser Jr., Tom Sneva,  Robby Gordon a Nelson Piquet. Po vzniku IRL se stal jedním z nejdůležitějších sponzorů série, jejím nadšeným propagátorem a zároveň majitelem týmu, jehož jezdec Tony Stewart, který je dnes jednou z hvězd NASCAR, vyhrál šampionát v roce 1997. 

Menardův tým pokračoval v IRL  až do roku 2001, ale měnící se poměry v IRL a fakt, že Menardův syn Paul právě odstartoval svou kariéru v NASCAR, způsobily přechod Menardova týmu do NASCAR. V roli sponzora ale Menard působil i nadále, v letech 2002 a 2003 například sponzoroval Vitora Meiru. Poté se však z IndyCar Series stáhnul kompletně.

John Menard dnes vlastní i specializovanou motorářskou dílnu ve Velké Británii, která připravuje motory ve specifikaci NASCAR pro jeho stáj a tým Robbie Gordona a vyvinula a bude dodávat motory pro právě vznikající šampionát Superleague Formula.

Nelson Piquet  za volantem vozu sponzorovaného Johnem Menardem v Indy 1993

John Menard vstoupuje do IndyCar Series zatím v roli sponzora vozu Eda Carpentera, ale nevyloučil ani možnost rozšíření svých aktivit v nově sloučeném šampionátu, byť se hodlá i nadále věnovat především kariéře svého syna v NASCAR. Spojení Menarda se stájí Tonyho George má poněkud pikantní příchuť, neboť stájovým šéfem Vision Racing je Larry Curry, který byl v devadesátých letech odsouzen za zpronevěru Menardových peněz. Podle Menarda je však tato záležitost mezí ním a Currym již urovnána.

Menardův návrat do posíleného šampionátu IndyCar Series by se mohl stát dobrým signálemi pro další sponzory, kteří se z rozdělené americké formulové scény v uplynulých letech stáhli.