Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Homestead Miami Speedway - dítě hurikánu Andrews

Homestead Miami Speedway - dítě hurikánu Andrews

IndyCar Series startuje do nové epochy

Na začátku všeho byla tma. No tedy ne tak docela. Na začátku existence závodního komplexu, který dnes nese název Homestead Miami Speedway byla tma, kterou pokryl tuto oblast Floridy hurikán Andrews v roce 1992. Když bouře přešla, zanechala za sebou spustošenou oblast, která vyžadovala obrovské investice a nápady do svého znovuzrození.

A tak uspěl i plán promotéra Ralpha Sancheze pomoci v obrodě Homesteadu vybudováním nového závodního areálu, který měl do této oblasti přilákat peníze sérií NASCAR a CART. Stavební práce začaly v srpnu roku 1993 a nový ovál, který byl základem celého areálu byl slavnostně otevřen závodem NASCAR série Busch v listopadu roku 1995. Na jaře následujícího roku pak na Homestead zavítala i série CART. V závodě tehdy zvítězil Jimmy Vasser před Gilem de Ferranem a Robbie Gordonem a zahájil tak svůj úspěšný rok, ve kterém nakonec získal titul šampióna série.

Homestead byl v IndyCar Series místem slavných bojů stájí Panther a Penske. Tady bojuje Scheckter s Castronevesem a Hornishem, ale o několik let dříve to byl právě Hornish, kdo tady v žlutém voze Pantherů porážel Penskeho.

Původní ovál se však od toho dnešního výrazně lišil. Jednalo se v podstatě o zmenšenou verzi oválu v Indianapolis s malým stupněm klopení a čtyřmi oddělenými zatáčkami. Názory na vhodnost takového uspořádání se lišily nejen mezi piloty, ale především mezi dvěma hlavními uživateli, sériemi CART a NASCAR. Hlavním argumentem, proti kterému však bylo možno jen těžko něco namítat, bylo to že v případě ztráty kontroly nad vozem při nájezdu do zatáčky mohl být vzhledem k jejímu pravoúhlému uspořádání následný náraz do zdi pod velmi ostrým úhlem. Pod tímto tlakem začala hned v roce 1996 první fáze přestavby, která nejprve rozšířila v zatáčkách vnitřní stranu, což umožňovalo jejich plynulejší průjezd. Stále to však neřešilo otázku nebezpečných nárazových úhlů a během závodu NASCAR zde zahynul v roce 1997 po nárazu do bariéry John Nemechek. To odstartovalo další změny a promotéři investovali v roce 1997 dalších 8 miliónů dolarů do celkové rekonstrukce, která změnila tvar dráhy na klasický ovál.

Dan Wheldon krouží své "donuts" po prvním vítězství v roce 2005

Další změna přišla v roce 2003, kdy byl ovál přestavěn od základu a ploché zatáčky nahradil ovál se strmým proměnným klopení. Krátce poté bylo instalováno umělé osvětlení a od té době zde většina klíčových závodů probíhá ve večerníc hodinách.

Nekorunovanými králi Homesteadu v éře IndyCar Series jsou bezpochyby Sam Hornish jr. a Dan Wheldon, kteří zde dokázali zvítězit třikrát, Wheldon dokonce třikrát v řadě za sebou. Hornish již Indycar Series opustil, podaří se tedy rekordní čtvrté vítězství v řadě Wheldonovi? Kdo z nově příchozích pilotů si poradí s nástrahami Homesteadu nejlépe? A kdo tentokráte zakončí své účinkování v závodě smykem při vjezdu do pit lane (2006 -Kanaan, 2007-Danica Patrick)? Jak si poradí piloti s malými zkušenostmi z oválů s početným startovním polem? Noc ze soboty na neděli našeho času odpoví na tyto otázky.

Homestead Miami Spedway:
Délka trati: 1,5 míle, ovál
Klopení zatáček: 18-20 stupňů
Klopení rovinek: 4 stupně

Loňský vítěz: Dan Wheldon (Target Chip Ganassi Racing)
Loňské pole position: Dan Wheldon (Target Chip Ganassi Racing)
Rekord tratě: kvalifikace
Nejrychlejší kolo: 25.3.2006 Sam Hornish, 00:24.4621 sec


Časový program (SEČ):
Pátek 28. března
16:30 - 18:15  volný trénink
21:00 - 21:30  volný trénink skupina 1
21:30 - 22:00  volný trénink skupina 2
23:30 - 01:00  kvalifikace

Neděle 30. března
01:05 – start Gainsco Auto Insurance Indy 300


Přímý přenos na televizním programu Galaxie Sport začíná v noci ze soboty na neděli v 01:05 SEČ 30. března. Live timing je možno sledovat na oficiálních stránkách série (aktuální verze Javy nutná).

Zajímavosti k Homestead Miami Speedway:

  • největší počet vítězství – Sam Hornish jr.(2001,2002,2004), a Dan Wheldon(2005,2006,2007)
  • největší počet pole positions – Sam Hornish jr. ( 2002,2006)
  • největší počet vítězství v éře CART - Michael Andretti (1997,1998)
  • při přestavbě v roce 2003 vznikla 4 umělá jezera, aby byl získán vápenec pro navršení základu pro klopené zatáčky - do nejhlubšího, které se nalézá v areálu závodiště, by se vešel šestipatrový dům
  • světelný systém pro osvětlení závodiště má příkon 2,4 miliónu Wattů