Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Hamilton na vodě zcela zastínil zbytek jezdeckého pole!

Hamilton na vodě zcela zastínil zbytek jezdeckého pole!

Grand Prix Velké Británie - závod

Lewis Hamilton ovládl divokou Grand Prix Velké Británie. Dal svým fanouškům to, po čem prahli. Obzvlášť když se nezadařilo Davidu Coulthardovi i Jensonu Buttonovi.

Dobře odstartoval právě Hamilton, který se na chvíli dostal na první místo, ale Kovalainen nakonec svou první pozici uhájil. Špatný start měl Mark Webber, který byl za první zatáčkou až čtvrtý a v následně dostal do hodin, musel počkat až projede jezdecké pole a poté se vrátil zpět do správného směru a pokračoval v jízdě. Do problémů v prvním kole se dostali také Massa, Coulthard, Nakajima a Vettel. Massa dostal hodiny podobně jako Webber, Vettel a Coulthard kolidovali a Nakajima byl dlouhý na brzdy.

Felipe Massa pak po několika kolech v nájezdu na cílovou rovinku absolvoval další smyk a ztrazil několik vteřin.

Ve čtvrtém kole se v zatáčce Stowe dostal Hamilton na brzdy přes Kovalainena, který v souboji neriskoval. Hamilton se pak k radosti diváků týmovému kolegovi vzdaloval. Třetí místo patřilo Kimimu Räikkönenovi, který se Kovalainenovi chvílemi přibližoval, ale jejich odstup zůstával stejný. Několik sekund za ním se pohyboval Fernando Alonso.

Mark Webber se probíjel vpřed, zajížděl nejrychlejší kola, zatímco Nico Rosberg se na předposledním trápil, jako celý víkend na Silverstonu.

Webber si poradil s Rosbergem, Bourdaisem i Sutilem. Mezitím chyboval Kovalainen, který přenechal místo Räikkönenovi a měl co dělat se čtvrtým Alonsem.

Až v jedenáctým kole se Massa dostal zpátky do závodu, když dojel Rosberga. V tu chvíli havaroval Sutil. Webber i nadále pokračoval ve žních, během kterých pokosil Nakajimu a Barrichella, další přišel na řadu v patnáctém kole Jenson Button. Nejrychlejšími na trati byli v tu dobu první Hamilton a druhý Räikkönen. Jejich časy se pohybovaly jen něco málo pod 1:33 minuty.

Felipe Massa se po 15 kolech konečně začal probíjet vpřed. Předjel Rosberga i Fisichellu. Jeho kolega Räikkönen se dotahoval na Hamiltona.

V 18. kole zajel k mechanikům jako první Webber. Následován byl Heikkim Kovalainenem. Webber se vrátil na 12. místě, Kovalainen před Kubicou na 7. Hromadné zajíždění do boxů začalo ve 20. a 21. kole. Oba vedoucí jezdci zajeli k mechanikům ve stejnou chvíli, pořadí se ale nezměnilo. Po návratu na trať se Hamilton začal Räikkönenovi opět vzdalovat. Ve 22. kole si v posledním sektoru poradil Nick Heidfeld s Glockem i Alonsem.

Räikkönen a Alonso zajížděli velmi pomalá kola. Alonso byl předjet Glockem i kolegou Piquetem, Kovalainen předjel v poslední zatáčce Woodcote Räikkönena, ale oba je podjel Heidfeld a dostal se tak na druhé místo. V tu chvíli dojel Hamilton Fisichellu, který byl dlouhý a vyjel mimo trať. Piloti BMW-Sauber Heidfeld a Kubica byli v tu dobu výrazně nejrychlejší.

V 31. kole Räikkönen podruhé zajel k mechanikům. Za již hustého deště předjel Kubica ve Stowe Kovalainena, který v zápětí dotankoval a obul nové pneumatiky. V 36. kole skončil závod pro čtvrtého Piqueta, které neodhadl množství vody na trati. Problémy měl i Kubica, Massa a Hamilton. Kovalainen se propadal jezdeckým polem, ve výletu mimo trať byl také Räikkönen.

Hamilton řešil nastalou situaci návštěvou u mechaniků, stejně tak učinil i Heidfeld a krátce nato také Kubica. Ani jeden z jezců nezvolil pneumatiky do mokra, ale opět přechodné. Další chybu udělal Räikkönen a div že nehavaroval. Divoký smyk před cílovou rovnikou ale zkušeně zvládl. Množství vody na trati jezdce zpomalilo přibližně o 10 vteřin na kolo u těch nejrychlejších.

Do konce zbývalo přibližně 20 kol, když nad Silverstonem vysvitlo slunce. Barrichello předjel Alonsa, Kubica byl dlouhý na brzdy při manévru na Kovalainena a skončil v kačírku. Rosberg poškodil přední křídlo a musel k mechanikům ze sedmého místa. Přezul z mokrých na přechodné pneumatiky. Z druhého místa navštívil mechaniky Barrichello a vyměnil mokré pneumatiky za přechodné. Kovalainen předjel z vnější strany Alonsa v zatáčce Luffield.

V závěru předjel Räikkönen Alonsa a dostal se tak na čtvrté místo. Na prvních čtyřech místech tak bylo prakticky rozhodnuto. První byl jasně Hamitlon, za ním Heidfeld, Barrichello a Räikkönen. V čase dvou kol před koncem předjel opět z vnější strany v 15. zatáčce Kovalainen Alonsa a odsunul jej na šesté místo, které musel ještě španělský pilot bránit před Nakadžimou a Trullim, kteří si ještě v samotném závěru vyměnili pozice.

p.
JezdecTým
Čas
1.
 L.Hamilton McLaren
1h39:09.440
2.
 N.Heidfeld BMW
+ 1:08.500
3.
 R.Barrichello Honda
+ 1:22.200
4.
 K.Räikkönen Ferrari
+ 1 kolo
5.
 H.Kovalainen McLaren
+ 1 kolo
6.
 F.Alonso Renault
+ 1 kolo
7.
 J.Trulli Toyota
+ 1 kolo
8.
 K.Nakajima Williams
+ 1 kolo
9.
 N.Rosberg Williams
+ 1 kolo
10.
 M.Webber Red Bull
+ 1 kolo
11.
 S.Bourdais Toro Rosso
+ 1 kolo
12.
 T.Glock Toyota
+ 1 kolo
13.
 F.Massa Ferrari
+ 2 kola

Neklasifikováni:

JezdecTým
NC
 R.Kubica BMW
kolo 4
NC
 J.Button Honda
kolo 3
NC
 N.Piquet Renault
kolo 3
NC
 G.Fisichella Force India
kolo 1
NC
 A.Sutil Force India
kolo 1
NC
 S.Vettel Toro Rosso
kolo 1
NC
 D.Coulthard Red Bull
kolo 1