Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Pohroma pro favority, vítězný vavřín pro R. Huntera-Reaye

Pohroma pro favority, vítězný vavřín pro R. Huntera-Reaye

Camping World GP at The Glen - výsledky závodu

Úplnou pohromou skončil pro největší favority závodní víkend série IndyCar na přírodním okruhu Watkins Glen International. Castroneves neodjel v kvalifikaci ani kolo, Kanaan se zranil při nedělním warm-upu, Wheldon kolidoval hned v prvním kole závodu, Wilson odpadnul pro poruchu převodovky a Dixon vyřadil pro něj naprosto nezvyklou chybou z boje o vítězství nejen sebe, ale i Ryana Briscoe. Vítězství si tak z "Glenu" odnáší naprosto zaslouženě Ryan Hunter-Reay, který podával během celého víkendu skvělé výkony. Druhý dojel Darren Manning, třetí nakonec Tony Kanaan.

Camping World GP at The Glen
60 kol
24°C - jasno
6 žlutých fází - celkem 14 kol
nejrychlejší kolo: Ryan Briscoe - 01:31.2585 sekundy v 19. kole

Už samotný start do závodu se příliš nepovedl, protože Scott Dixon se posunul na druhé místo ještě dříve, než první řady proťaly startovní pásku. Justin Wilson měl problémy s chováním svého vozu a tak nedokázal využít výhody startu z první řady a z prvního kola se vrátil až jako sedmý. Na čele jel Ryan Briscoe, zprvu následovaný Hunter-Reayem. Ten však v devátém kole neodolal útoku Scotta Dixona a navíc se musel bránit i Tony Kanaanovi. Stíhací jízda Helia Castronevese skončila bohužel již v šestém kole, kdy jeho monopost vypověděl opět poslušnost. Tím přišla i první žlutá fáze.

Problematický start závodu, na čele Briscoe před Dixonem, Hunter-Reayem a Wilsonem

Po restartu se vytvořilo pořadí Briscoe, Dixon, Hunter-Reay, Kanaan a Servia, které vydrželo až do prvních zastávek v boxech, které začaly pod zelenou vlajkou v 18. kole. Na ně doplatil především do té doby skvěle jedoucí Oriol Servia, který byl penalizován za překročení maximální povolené rychlosti v boxech. Ve 25. kole se do vedení závodu vrátilo zpět duo Briscoe a Dixon a podle všeho mělo k rozhodnutí dojít mezi nimi.  

Jenomže vše skončilo úplně jinak. Vše zahájila havárie Vitora Meiry, kterého ve 40. kole vytlačil z tratě E.J.Viso. Následná žlutá fáze nastartovala celou sérii přerušení závodu, které od základu změnily jeho tvář i výsledek. K prvnímu incidentu došlo již ve 41. kole, když celé startovní pole zajelo do boxů pro palivo. Danica Patrick skončila po kontaktu s pneumatikou málem až mezi mechaniky Scotta Dixona a do neštěstí nechybělo mnoho. Další incident přinesl restart , kdy v první zatáčce opustil po kontaktu s jiným vozem dráhu Bernoldi. Nevyhnutelně následovala další žlutá a pak přišlo něco, co spíše připomínalo grotesku než závod. Nejdříve se ve 48. kole pod žlutou vlajkou srazila Milka Duno s A.J.Foytem a v zápěti ztratil kontrolu nad svým vozem rovněž pod žlutou i druhý Scott Dixon! Do jeho monopostu navíc narazil za ním jedoucí Ryan Briscoe.

Mechanici Scotta Dixona prchají před Danicou Patrick

"Cítím se hrozně," řekl po závodě Dixon. "Byl jsem dokonalý idiot. Jen jsem se snažil zahřát více přední pneumatiky, protože po restartech jsem měl vždy problémy s chováním vozu. A ještě hůře se cítím kvůli Ryanovi a jeho týmu."

Karty byly náhle rozdány zcela jinak  a ty nejlepší drželi na první pozici jedoucí Darren Manning a druhý Ryan Hunter-Reay. Hunter-Reay měl podle všeho lépe připravený vůz a dokázal jeho lepších vlastností využít při restartu v 51. kole, kdy se v první zatáčce dokázal dostat před Brita. Ten se ještě pokusil o protiútok na protilehlé rovince, bohužel však neúspěšně. Žlutým fázím ale ještě nebyl konec, ta poslední přišla po havárii Jaime Camary.

Poslední restart přišel sedm kol před cílem, ale očekávaný útok Manninga na Hunter-Reaye už nepřišel. Manning měl navíc málo paliva a tak již jen celkem bez obtíží uhájil druhé místo před Tony Kanaanem, který dokončoval závod s velkými bolestmi v pravém zápěstí a s třetí příčkou byl zcela spokojen. Pro čtvrté si dojel opatrnou a pravidelnou jízdou Buddy Rice, pátý skončil po celý závod téměř neviditelný Marco Andretti.

Darren Manning a A.J.Foyt po závodě. Manning dosáhl pro Foyta nejlepšího výsledku od vítězství Ayrtona Darého v Kansasu před šesti léty.

V celkovém hodnocení šampionátu se tak na prvních místech příliš nezměnilo, i nadále vede Dixon před Castronevesem, Wheldonem a Kanaanem. Série pokračuje příští týden závodem na Nashville Superspeedway.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 R.Hunter-Reay  Rahal Letterman Racing
01:54:01.1795
2.
 D.Manning  A.J. Foyt Enterprises
2.4009
3.
 T.Kanaan  Andretti Green Racing
4.1054
4.
 B.Rice  Dreyer & Reinbold Racing
4.8111
5.
 M.Andretti  Andretti Green Racing
5.3132
6.
 B.Junqueira  Dale Coyne Racing
5.8084
7.
 M.Moraes  Dale Coyne Racing
8.6248
8.
 G.Rahal  Newman/Haas/Lanigan Racing
9.4563
9.
 H.Mutoh  Andretti Green Racing
10.1785
10.
 E.Viso  HVM Racing
10.8602
11.
 S.Dixon  Target Chip Ganassi Racing
11.0455
12.
 R.Briscoe  Team Penske
11.5953
13.
 M.Dominguez  Pacific Coast Motorsports
12.7773
14.
 D.Patrick  Andretti Green Racing
26.6599
15.
 W.Power  KVR Technology
38.1033
16.
 H.Castroneves  Team Penske
1 kolo
17.
 E.Carpenter  Vision Racing
1 kolo
18.
 J.Camara  Conquest Racing
havárie
19.
 A.J.Foyt IV  Vision Racing
havárie
20.
 M.Duno  Dreyer & Reinbold Racing
havárie
21.
 E.Bernoldi  Conquest Racing
havárie
22.
 V.Meira  Panther Racing
havárie
23.
 O.Servia  KVR Technology
porucha
24.
 D.Wheldon  Target Chip Ganassi Racing
porucha
25.
 J.Wilson  Newman/Haas/Lanigan Racing
porucha
26.
 J.Howard  Roth Racing
porucha

Všechny časy neoficiální