Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

V Hockenheimu první Hamilton, druhý Piquet!

V Hockenheimu první Hamilton, druhý Piquet!

Grand Prix Německa - závod

Asfalt Hockenheimringu se po roční odmlce opět stal dějištěm Grand Prix Německa. Nejlepší výchozí pozici měl Lewis Hamilton, kterému se v sobotu podařilo v kvalifikaci porazit dalšího kandidáta na titul, Felipeho Massu.

Předpovědi, které naznačovaly možnost deště, se ukázaly jako špatné. Přes polojasnou oblohu na trať svítily sluneční paprsky.

Na startu si Hamilton vedení celkem pohodlně udržel, naopak Felipe Massa se musel bránit útokům ze strany Heikkiho Kovalainena. Kubica se v prvním kole posunul až na čtvrté místo. Kimi Räikkönen si o pozici pohoršil. O kolo později se ovšem na šesté místo vrátil, když předjel Alonsa, kterému nevyšel předjížděcí manévr na Jarna Trulliho.

Po několika kolech se situace na čele závodu uklidnila a rozestupy mezi jezdci rostly. Kimi Räikkönen se nechtěl spokojit se šestým místem a dotíral na ve voze Toyota jedoucího Jarna Trulliho.

První sérii zastávek v boxech odstartoval Lewis Hamilton, který ke svým mechanikům zajel osmnáct kol po startu závodu. V dalším kole ho následovali také Trulli s Alonsem. Massa totéž udělal o další kolo později. Na udržení se před Hamiltonem to však nestačilo. Na zastávkách v boxech vydělal Kimi Räikkönen, který na trať vyjel před Jarnem Trullim.

K ojedinělým soubojům na trati pak docházelo spíše v zadní části pole. Dvaatřicet kol před koncem selhalo zavěšení pravého zadního kola na voze Tima Glocka, který svůj vůz následně rozbil o boxovou zídku. Na trať musel vyjet zpomalovací vůz! Timo Glock byl po nárazu viditelně otřesen.

Otevření boxové uličky přivolalo velkou vlnu neplánovaných zastávek. Z vozu Marka Webbera se po výjezdu od mechaniků začal zvedat kouř. Lídr závodu Hamilton se rozhodl k mechanikům nezajet.

Znovu se začalo závodit 26 kol před koncem. To už v závodě nepokračoval Mark Webber, který byl nucen pro technickou závadu odstoupit. V Parabolice se Räikkönenovi podařilo dostat přes několik svých soupeřů.

Rubensi Barrichellovi nevyšel předjížděcí manévr na Davida Coultharda, oba jejich monoposty se srazily a doznaly poškození, které si vyžádalo zastávku v boxech. Barrichello posléze ze závodu odstoupil.

Lewis Hamilton sedmnáct kol před koncem absolvoval své poslední doplnění paliva. Na trať se vrátil za Heikkim Kovalainenem. Ve vlásence Spitzkurve však finský jezdec příliš starostí Hamiltonovi nepřidal. Ten se před Kovalainena bez problémů dostal.

Do boxů zajel i jeden z posledních jezdců, kteří zůstali za výjezdu safety caru na trati, tedy Nick Heidfeld.

Felipe Massa se v tu chvíli na trati pohyboval před Lewisem Hamiltonem, v jehož prospěch ale hrály lepší časy. Předjížděcí manévr na sebe nenechal dlouho čekat a Hamilton se vrátil před brazilského závodníka.

Nelson Piquet si díky nezajetí do boxů v době, kdy byl safety car na trati, na své konto připsal první kilometry ve vedení závodu. Osm kol do odmávání šachovnicovým praporkem ho předjel Lewis Hamilton.

Do konce závodu k dalším závažnějším dramatům nedošlo, deset bodů si na své konto připsal Lewis Hamilton. Senzačně druhý se umístil Nelson Piquet, třetí dojel Felipe Massa. V šampionátu teď tedy na Hamiltona ztrácí čtyři body. Čtvrtý v cíli byl domácí Nick Heidfeld. Složení jezdců na bodovaných pozicích zkompletovali Kovalainen, Räikkönen, Kubica a Vettel.

p.
JezdecTým
Čas
1.
 L.Hamilton McLaren
1h31:20.874
2.
 N.Piquet Renault
+ 5.586
3.
 F.Massa Ferrari
+ 9.339
4.
 N.Heidfeld BMW
+ 9.825
5.
 H.Kovalainen McLaren
+ 12.411
6.
 K.Räikkönen Ferrari
+ 14.403
7.
 R.Kubica BMW
+ 22.682
8.
 S.Vettel Toro Rosso
+ 33.299
9.
 J.Trulli Toyota
+ 37.158
10.
 N.Rosberg Williams
+ 37.625
11.
 F.Alonso Renault
+ 38.600
12.
 S.Bourdais Toro Rosso
+ 39.111
13.
 D.Coulthard Red Bull
+ 54.971
14.
 G.Fisichella Force India
+ 59.093
15.
 K.Nakajima Williams
+ 1:00.003
16.
 A.Sutil Force India
+ 1:09.488
17.
 J.Button Honda
+ 1 kolo

Neklasifikováni:

JezdecTým
NC
 R.Barrichello Honda
kolo 52
NC
 M.Webber Red Bull
kolo 41
NC
 T.Glock Toyota
kolo 37