Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Hamilton si podle Alonsa penalizaci zasloužil

Hamilton si podle Alonsa penalizaci zasloužil

Podle Španěla není pochyb, že získal výhodu.

Dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso tvrdí, že penalizace Lewise Hamiltona po Velké ceně Belgie byla zasloužená.

Alonso podle svých slov plně podporuje rozhodnutí komisařů FIA potrestat Hamiltona přičtením pětadvaceti sekund k výslednému času, o získané výhodě prý není pochyb.

"Ano, absolutně souhlasím. Lewis tím získal výhodu. Kdyby projel šikanu správně, nikdy by nebyl na cílové čáře metr za Kimim. Ztratíte tím pět nebo deset metrů a pak nemůžete předjíždět v první zatáčce.

"Vždy říkáme, že bychom měli vrátit pozici, ale ve stejnou dobu, kdy vracíte pozici nemůžete těžit z toho, co jste udělali předtím. Když vracíte pozici, dostanete se do vzduchového pytle a předjedete toho jezdce v další zatáčce, stále máte výhodu z toho, co jste udělali.

"Ty výjezdové zóny jsou pouze pro bezpečnost. Musíte si to předtím představit tak, jako by tam byla zeď a když je tam zeď, nemůžete využít tu část tratě."

Španěl dodal, že se měl jeho loňský týmový kolega stáhnout a pokusit se předjet Kimiho Räikkönena později.

"Do konce zbývala dvě nebo tři kola, spousta dalších zatáček na předjetí a ještě podmínky na okruhu. Podle mě je jasné, že to nebyl ten správný moment na předjetí. Komisaři rozhodli a letos jsou velmi striktní. Jsou velice tvrdí, ale konzistentní."

Alonso také řekl, že jej nepřekvapuje odvolání McLarenu.

"Ne. Udělali to loni a vždycky dělají takovéhle věci."

Pilot Renaultu navíc věří, že jim Hamiltonova penalizace mohla pomoct poprvé v sezóně vyhrát, kdyby se rozhodli přezout na mokré pneumatiky o kolo dříve.

"Myslím, že vítězství v tomto závodě bylo možné, protože Massa, který nakonec vyhrál, byl devět sekund před Nickem Heidfeldem. Byl jsem docela dost daleko před Heidfeldem, více než devět sekund, takže bych možná mohl předjet v tu chvíli Massu a pak bych díky Hamiltonově penalizaci mohl vyhrát."