Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

FIA a FOTA dospěly k dohodě o snížení nákladů

FIA a FOTA dospěly k dohodě o snížení nákladů

Prodloužení životnosti motorů začátkem honby za úsporami.

Mezinárodní automobilová federace (FIA) a Asociace týmů formule 1 (FOTA) dnes v Ženevě dosáhly dohody, která má významně snížit náklady, praví se v prohlášení.

K snížení nákladů má dojít již od příštího roku. V prohlášení se píše:

"Dnešní mítink v Ženevě přináší významné úspory nákladů na rok 2009 a 2010. FOTA dále pracuje na dalších návrzích pro období od roku 2010 a dále."

V prohlášení není uvedeno žádné konkrétní opatření, ale server Autosport tvrdí, že bylo dosaženo dohody v těchto čtyřech oblastech:

1/ Životnost motorů bude zvýšena ze dvou na tři závody od roku 2009.

2/ Výrobci motorů musí být připraveni vyrobit a dát k dispozici nezávislým týmům 25 agregátů za 10 milionů eur.

3/ V Brazílii se uskuteční další setkání členů FOTA, kteří budou diskutovat a určí limity pro testování pro rok 2009 a také rozhodnou o dohodě týkající se představení KERSu v letech 2010 a 2011. KERS by měl zůstat pro týmy povolen již od příští sezony.

4/ FIA a FOTA se setkají po Velké ceně Brazílie, aby znovu prodiskutovaly opatření vedoucí ke snížení nákladů v oblastech vývoje šasi a v budoucnu také zákaznických šasi.

Mluvčí FIA odmítl dohody komentovat se slovy, že se to v tuto chvíli zatím ještě nehodí, ale popsal mítink jako pozitivní a velmi konstruktivní.