Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FOTA v Ženevě diskutuje o budoucnosti formule 1

FOTA v Ženevě diskutuje o budoucnosti formule 1

Schůzka týmů předchází blížícímu se zasedání Světové rady FIA.

Týmy formule 1 se sešly v rámci FOTA (Formula One Teams Association) v Ženevě, aby se pobavily nad tématy týkajícími se sportu do roku 2010 a také do let následujích. Schůzka má mimořádný význam na budoucí podobu formule 1.

Na pořadu dne je několik důležitých oblastí, z nichž tou nejpodstatnější je snaha Mezinárodní automobilové federace (FIA) snížit náklady. FIA již navrhla několik možností, které by formuli 1 zcela určitě změnily např. standardní zákaznické motory.

Dalším krokem vstříc snížení nákladů je v případě souhlasu týmů zkrácení vzdálenosti pro testování ze stávajících 30 000 km na 15 000 km.

Diskuze se povede nad případnou změnou kvalifikačního formátu a dokonce také nad rozstřelem během pátku závodního víkendu v zájmu zvýšení atraktivity pro diváky. Týmy zřejmě prodiskutují i návrh Bernieho Ecclestona, podle kterého by současný bodový systém, jako ohodnocení jezdců, nahradily medaile.

Pokud FOTA nedospěje ke kompromisním závěrům, Světová rada motoristického sportu FIA, která zasedne příští týden v Monaku, posvětí návrhy Maxe Mosleyho, prezidenta FIA.

"Cílem schůzky je definovat společný návrh budoucnosti sportu v krátkém a střednědobém horizontu," řekl Luca Colajanni. "Mnohé již bylo charakterizováno pro rok 2009, ale ještě více nás toho čeká pro léta 2010 a 2011 s ohledem na snižování nákladů a snahou zlepšit podívanou, což jsou nyní hlavní principy."