Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Pět týmů formule 1 odsouhlasilo jednotné motory

Pět týmů formule 1 odsouhlasilo jednotné motory

Na návrh kývly Force India, Williams, Red Bull, Toro Rosso a Renault.

Max Mosley nedávno v rámci velkých plánů za účelem snížení nákladů ve formuli 1 představil návrh na zavedení jednotných motorů. Podle výběru FIA by měl standardizované pohonné jednotky týmům formule 1 dodávat od roku 2010 Cosworth.

Ve svém dopise, který poslal týmům minulý týden, Mosley uvádí, že bude návrh na dodávku jednotných motorů po dobu tří let přijat, pokud o něj projeví zájem nejméně čtyři stáje.

Právě to už se stalo, návrh odsouhlasily nezávislé týmy Force India, Williams, Red Bull a Toro Rosso a navíc ještě možná trochu překvapivě Renault.

V jeho případě ale o nelogický krok nejde. Jak se v dopise uvádí, týmy nebudou muset motory Cosworth používat ani v případě prosazení návrhu, ale výkonnost jejich agregátů nebude smět překročit výkonnost tohoto jednotného motoru.

Právě motor Renault letos nepatřil mezi ty nejsilnější a než by Renault za účelem smazání ztráty podnikal nákladný vývoj, radši pořídí standardizovanou pohonnou jednotku.

Týmy by při odebírání těchto motorů zaplatily zálohu 1,68 milionu liber, každý rok by je pak dodávka motorů stála dalších 5,49 milionu liber.

Ostatní týmy mají na přistoupení k nabídce čas do čtvrtka. Už zítra se Mosley setká s představiteli sdružení týmů FOTA v Monaku, aby s nimi projednal další způsoby šetření nákladů.