Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Montezemolo zkritizoval Ecclestonův způsob vedení F1

Montezemolo zkritizoval Ecclestonův způsob vedení F1

Ten se proti jeho kritice ostře ohradil.

Prezident Ferrari a předseda asocitace týmů FOTA Luca di Montezemolo ve čtvrtek řekl, že by chtěl pro týmy získat větší část z příjmů formule 1.

Bernie Ecclestone po schválení změn za účelem snížení nákladů rozhodl, že týmy budou také z celkových příjmů formule 1 dostávat méně peněz.

To se samozřejmě di Montezemolovi nelíbilo a řekl, že na světě neexistuje žádný jiný sport, kde by hráči dostávali méně než polovinu z příjmů.

Di Montezemolo by navíc také rád s Ecclestonem projednal organizační stránku formule 1, například výběru okruhů. Nelíbí se mu, že už formule 1 nemá žádný závod v Severní Americe anebo že se o vyřazení Velké ceny Kanady dozvěděli až z novin.

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone se ale proti jeho kritice ostře ohradil a dal najevo, že zrovna di Montezemolo není tím, kdo by si měl stěžovat.

"Jedinou věcí, o které se nezmínil, jsou přidané peníze, které Ferrari dostává narozdíl od ostatních týmů a všechny věci, kterých se Ferrari už léta dostává.

Ferrari dostává mnohem více peněz než všichni ostatní. Vědí přesně, co dostávají, nejsou tak hloupí, na druhou stranu nejsou ani moc chytří. Dostávají zhruba o 80 milionů dolarů více.

Když vyhrají Pohár konstruktérů, což se jim letos podařilo, dostanou za to o 80 milionů dolarů více, než by dostal McLaren.

On by měl radši rozdělit tyto miliony mezi ostatní týmy, než žádat další ode mě."

Ecclestone také vysvětlil, proč Ferrari dostávalo tyto peníze. Začlo to v roce 2003, kdy automobilky vyhrožovaly odstoupením ze šampionátu kvůli své nespokojenosti s vedením sportu. A právě Ferrari s automobilkami jejich názor nesdílelo.

"Byli jediným týmem, který nesouhlasil s automobilkami, proč s nimi nesouhlasili? Tady vstupuje do hry oněch 80 milionů dolarů. My jsme si Ferrari 'koupili'. 'Koupili' jsme si jejich loajalitu. Naše dohoda s Ferrari byla o tom, že si je 'koupíme' a oni nepůjdou s ostatními."

Di Montezemolo také kritizoval neprůhlednost finanční stránky formule 1, to ale Ecclestone popřel se slovy, že mají týmy možnost do dokumentace nahlédnout, zatím toho ale nevyužily.

Přestože Ecclestone di Montezemolovu kritiku odmítl, prezident Ferrari chce stále jednat o příjmech pro týmy.

"Ke komentářům pana Ecclestona, které byly zveřejněny v novinách, nemáme co říct. Nicméně, téma příjmů je v tuto chvíli ve formuli 1 nejdůležitější."