Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Barber Motorsports Park hostí poslední testy ICS

Barber Motorsports Park hostí poslední testy ICS

Na okruhu se však rozhodně neobjeví všichni

Na závodním komplexu Barber Motorsports Park v Alabamě dnes budou zahájeny poslední hromadné testy týmů IndyCar Series před začátkem sezóny, jediné které mají týmy k dispozici pro otestování techniky pro klasické a městské okruhy.  

Testů se však ani tak nezúčastní všechny stáje, o kterých se předpokládá, že vstoupí do letošního šampionátu. V Alabamě tak chybí například HVM Racing Keitha Wigginse, Conquest Racing a tým A.J. Foyta, o stáji Rubicon Racing, o které se ještě před nedávnem předpokládalo, že s Buddy Ricem absolvuje celou letošní sezónu, ani nemluvě. Neveselý obrázek série před začínající sezónou pak ještě bohužel doplňují informace o problémech, které stále mají se sponzory Newman/Haas/Lanigan Racing či Luczo Dragon. Ale popořádku.

Především se podívejme, kdo dnes na přírodní trať, která byla otevřena v roce 2003, vyjede. Soupiska jezdců a týmů je následující:

3   Will Power                     Team Penske
4   Dan Wheldon                 Panther Racing
5   Mario Moraes                 KV Racing Technology
6   Ryan Briscoe                 Team Penske
7   Danica Patrick                Andretti Green Racing
9   Scott Dixon                    Target Chip Ganassi Racing
10 Dario Franchitti              Target Chip Ganassi Racing
11 Tony Kanaan                  Andretti Green Racing
12 Raphael Matos                Luczo Dragon Racing
19 Justin Wilson                  Dale Coyne Racing
20 Ed Carpenter                  Vision Racing
23 Milka Duno                      Newman/Haas/Lanigan Racing
24 Mike Conway                  Dreyer & Reinbold Racing
26 Marco Andretti               Andretti Green Racing
27 Hideki Mutoh                  Andretti Green Racing
02 Graham Rahal                 Newman/Haas/Lanigan Racing
06 Robert Doornbos            Newman/Haas/Lanigan Racing

V případě týmů Conquest a HVM stála za rozhodnutím vynechat testy v Alabamě především nevyjasněná situace ohledně jezdeckého složení. Zatímco je jisté, že za HVM Racing nastoupí E.J. Viso, nejasno je stále okolo angažmá Ryana Hunter-Reay, kterého by v sérii viděl rád především výrobce funkčního prádla IZOD, jenž na mladém Američanovi postavil svou mnohamiliónovou reklamní kampaň. Druhý vůz chce nasazovat i Keith Wiggins, jen ještě stále není jasné, kdo starty Huntera-Reaye bude platit. Původní plány předpokládaly, že se Viso a Hunter-Reay budou při testech na Barberu střídat v kokpitu jednoho monopostu, nakonec však dal Wiggins přednost klidné přípravě druhého vozu v dílně a čas přidělený každémů z týmů na testy využije pro soukromé testy těsně před začátkem sezóny.

Stejné rozhodnutí učinil nakonec i Eric Bachelart, přestože i jeho tým na původním seznamu stájí pro testy byl. I Conquest se totiž potýká s nedostatkem peněz a ani Jaime Camara, ani Alex Tagliani nemají evidentně dostatek prostředků na start v celé sezóně.

Tým A.J.Foyta, pro který bude letos startovat Brazilec Vitor Meira, již své soukromé testy absolvoval a ani tato stáj se tedy dnes a zítra na trati neobjeví.

S nedostatkem prostředků se potýká i stáj Rubicon Racing, která ještě před nedávnem vypadala jako jistý účastník celé série. Zprávy ze zákulisí v tento okamžik spíše napovídají, že o své místo pilota přijde nejen vítěz z Indy Buddy Rice, ale že tým absolvuje jen část sezóny.

Aby nebyl špatným zprávám ještě konec, poslední zákulisní zprávy z Barberu hovoří o finančních (jak jinak)problémech stáje N/H/L Racing, jejíž program byl letos finančně z velké části postaven na sponzorském příspěvku, který měla přinést do týmu Milka Duno. Ten však zatím zřejmě nedorazil a tím jsou ohroženy jak starty Milky Duno, tak Roberta Doornbose. Přestože je nepravděpodobné, že by Doornbos nakonec nestartoval, omezený finanční rozpočet týmu může výrazně oba vozy "zpomalit".

Dobrou zprávu na závěr? Jedno je jisté. Na Barberu dnes motory monopostů zahřmí. A stejně tak i za čtrnáct dnů při úvodním závodu letošní sezóny v St. Petersburgu. Dlouhá zimní přestávka je u konce.