Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Jenson Button pokračuje ve vítězném tažení Brawnu

Jenson Button pokračuje ve vítězném tažení Brawnu

Velká cena Bahrajnu - závod

Jenson Button vyhrál dnešní Velkou cenu Bahrajnu, když se díky lepší strategii dostal ze čtvrtého místa na roštu před své soupeře. Na druhém místě skončil vítěz z Číny Sebastian Vettel, prapor Toyoty dovezl na třetí místo Jarno Trulli.

Piloti Toyoty neudrželi výsostné postavení z kvalifikace, po startu se sice ujali vedení, přičemž Timo Glock předjel Jarna Trulliho, k prvním zastávkám ale zajeli o poznání dříve než soupeři a tím se propadli výsledkovou listinou dolů.

Button po startu udržel čtvrté místo, předjel sice třetího Vettela, kolem se ale po raketovém startu prohnal Lewis Hamilton. Toho ale Button ve druhém kole v první zatáčce předjel, během prvních zastávek v boxech pak překonal i obě toyoty a kromě několika kol během druhých zastávek si nenechal na první místo sáhnout.

Na druhém místě dojel do cíle Sebastian Vettel. Mladý Němec sice neodstartoval ideálně, když se propadl za Hamiltona a Buttona, lépe zvolená strategie mu ale pomohla na stupně vítězů.

Jarno Trulli spadl po startu z pole position za svého Tima Glocka, během prvních zastávek jej ale překonal. Ještě lepší strategii ale předvedli Button s Vettelem, takže Trulli nakonec po výborném výsledku Toyoty v kvalifikaci dojel až třetí.

Skvěle se v závodě ukázal Lewis Hamilton. Obhájce titulu předvedl fantastický start, když se z páté pozice dostal na třetí a ve druhé zatáčce dokonce zaútočil na Trulliho, byť neúspěšně. Brit nakonec dojel těsně pod stupni vítězů.

Na pátém místě finišoval Rubens Barrichello. Brazilec ve službách Brawnu si během závodu pořádně zapředjížděl. Po prvních zastávkách se musel vypořádat s

Nelsonem Piquetem. Mladý krajan mu několik kol dělal problémy, až Barrichello odvážně zaútočil v první zatáčce a důrazně se před něj dostal.

Během závodu se dostal do soubojů i s oběma jezdci Toyoty, nakonec po strategii tří zastávek v boxech skončil pátý.

O šesté místo v závěru sváděli souboj Kimi Räikkönen s Timem Glockem. Glock v úvodu závodu jezdil v čele, v boxech se ale propadal. Kimi Räikkönen naopak po většinu závodu jezdil sedmý a těžil z pozdějších zastávek.

Jejich cesty se sešly po poslední sérii návštěv mechaniků, Glock se v první zatáčce vnějškem před Räikkönena dostal, ten ale využil výhody KERSu a ve čtvrté zatáčce Němce předjel. Glock byl sice rychlejší, ve zbytku závodu už se ale k útoku nedostal.

Räikkönen tak konečně prolomil smůlu Ferrari a poprvé v sezóně bodoval.

Poslední bod za osmé místo připadlo Fernandu Alonsovi. Ten se divákům ukázal především při odvážném útoku na Jarna Trulliho vnějškem ve čtvrté zatáčce. Mezi oběma vozy došlo ke kontaktu, Španěl byl ale nakonec úspěšnější. Bohužel jej ale v té chvíli proti Trullimu čekala ještě jedna zastávka navíc.

Těsně za body skončil Nico Rosberg, elitní desítku uzavřel Heikki Kovalainen. Smůlu měl narozdíl od Räikkönena Felipe Massa, který v první zatáčce po startu lehce poškodil přední křídlo a už ve třetím kole musel do boxů. Nabral tak obrovskou ztrátu a v cíli byl odmávnut na čtrnácté příčce.

Po kolizích museli v prvních kolech k mechanikům i oba jezdci BMW a Kazuki Nakadžima. Tito tři jmenovaní pak ve výsledcích figurují úplně na dně, Nakadžima ze závodu osm kol před cílem odstoupil, Robertu Kubicovi a Nicku Heidfeldovi patří poslední dvě pozice.

p.
Jezdec Tým
Čas
1.
 J.Button  Brawn
1:31:48.182 
2.
 S.Vettel  Red Bull
+ 7.187 
3.
 J.Trulli  Toyota
+ 9.170 
4.
 L.Hamilton  McLaren
+ 22.096 
5.
 R.Barrichello  Brawn
+ 37.779 
6.
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 42.057 
7.
 T.Glock  Toyota
+ 42.880 
8.
 F.Alonso  Renault
+ 52.775 
9.
 N.Rosberg  Williams
+ 58.198 
10.
 N.Piquet  Renault
+ 1:05.149 
11.
 M.Webber  Red Bull
+ 1:07.641 
12.
 H.Kovalainen  McLaren
+ 1:17.824 
13.
 S.Bourdais  Toro Rosso
+ 1:18.805 
14.
 F.Massa  Ferrari
+ 1 kolo 
15.
 G.Fisichella  Force India
+ 1 kolo 
16.
 A.Sutil  Force India
+ 1 kolo 
17.
 S.Buemi  Toro Rosso
+ 1 kolo 
18.
 R.Kubica  BMW
+ 1 kolo 
19.
 N.Heidfeld  BMW
+ 1 kolo 

Neklasifikováni:

  Jezdec Tým  Kolo
NC
 K.Nakadžima  Williams
49