Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Williams podal oficiální přihlášku do sezóny 2010

Williams podal oficiální přihlášku do sezóny 2010

Popírá ale, že by se tím stavěl proti FOTA.

Williams je po Campos Racing a USF1 třetím týmem, který podal oficiální přihlášku do příští sezóny Mistrovství světa Formule 1, ze současných účastníků je ale prvním, který tak učinil.

Stalo se tak pouze 24 hodin poté, co členové Asociace týmů formule 1 (FOTA) potvrdili, že ve snaze změnit pravidla pro příští rok táhnout za jeden provaz. Výkonný ředitel Williamsu Adam Parr ale řekl, že tento krok neznamená, že by se tým z Grove stavěl proti FOTA.

"Jednota FOTA má pro Williams nadřazenou důležitost. Včera jsme se připojili k ostatním členům FOTA a napsali jsme FIA (Mezinárodní automobilové federace) požadavek o pokračování v úsilí najít kompromis ohledně pravidel pro sezónu 2010."

Týmy poslaly Mezinárodní automobilové federace dopis, ve kterém sdělují, že zůstanou oddány formuli 1 do roku 2012 s uzavřením nové Concordské dohody, pokud FIA změní pravidla pro příští rok.

Ohledně nové Concordské dohody Parr řekl: "Věříme, že pod vedením (prezidenta Ferrari a FOTA Lucy) di Montezemola a (prezidenta oddělení motorsportu Toyoty) Johna Howetta FOTA vyjedná s FIA některé velmi zásadní ústupky.

Ty zahrnují nejen procedurální aspekty rozpočtových stropů, ale také jiné body, které umožní účast týmů s vyšším rozpočtem.

Williams ale má, a stále udržuje, závazný kontrakt jak s FOM (Formula One Management Bernieho Ecclestona) a FIA o účasti ve světovém šampionátu v letech 2008 až 2010.

Za svou účast platíme hotově a cítíme se jak morálně, tak z právního hlediska povinni zajistit, že se budeme účastnit Formule 1 v budoucnosti tak, jako v uplynulých třiceti letech.

Dlužíme to našim zaměstnancům, sponzorům a fanouškům, kteří jsou všichni zasaženi prohlášením, že se týmy možná nepřihlásí do příští sezóny.

Budeme nadále pracovat v rámci FOTA s FOM a FIA na hledání kompromisu, ale nikdo by neměl pochybovat o naší oddanosti Mistrovství světa Formule 1."

Členové FOTA by se tento týden měli sejít, aby se rozhodli, jak k přihláškám do příštího ročníku přistoupí, uzávěrka je vypsána už na tento pátek.