Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Dario Franchitti potvrdil dominanci britských jezdců v Iowě

Dario Franchitti potvrdil dominanci britských jezdců v Iowě

Iowa Corn Indy 250 - průběh a výsledky závodu

Pouze jezdci z britských ostrovů dokázali zvítězit na oválu v Iowě. První ročník vyhrál Dario Franchitti, druhý Dan Wheldon a dnes se znovu z vítězství radoval Franchitti. Ryan Briscoe dominoval prostřední fázi závodu, ale už potřetí za sebou přišel v samém závěru závodu o vedení a dojel druhý. Pro slušné třetí místo si dojel Hideki Mutoh.

Iowa Corn Indy 250 - Iowa Speedway
250 kol - 218,75 mil
7 žlutých fází - celkem 46 kol
Nejrychlejší kolo: Hideki Mutoh - 18,0128 sekund v 32. kole
Závod hned v prvním kole poznamenala kolize. Na havárií EJ Visa doplatili i Ryan Hunter-Reay a Robert Doornbos. Start se výborně povedl Thomasovi Scheckterovi, na vnějšku závodní dráhy jeho vůz fungoval znamenitě a Scheckter v prvním kole předjel 6 vozů. Na druhé místo se posunul Scott Dixon. Žluté fáze využili někteří jezdci k doplnění paliva a výměně pneumatik, například Danica Patrick zastavila, ovšem nejednalo se o taktické rozhodnutí, nýbrž o problémy s pneumatikami, které bylo nutné vyměnit.
Po restartu v 17. kole se Dixon dostal před Castronevese na první místo. Helio si to ale nenechal líbit a pokusil se dobýt zpět ztracenou pozici. Vozy se střetly, Castroneves si poškodil přední přítlačné křídlo a Dixon z kontaktu vyšel s proraženou zadní pneumatikou. Oba museli do boxů, Dixon dokonce dvakrát.  Po zastávkách v boxech vedl Briscoe, na druhé místo se propracoval Scheckter, třetí jezdil Marco Andretti.
Další žluté fáze jsme se dočkali ve 35. kole, když vůz o zeď opřel Justin Wilson. Jezdci na čele zajeli do boxů a do vedení se dostala Danica Patrick, následovaná Mikem Conwayem a Dariem Franchittim. Po restartu se probojovávali dopředu Dan Wheldon a Thomas Scheckter. Rychle si poradili i s favority Briscoem a Dixonem a pohybovali se na šestém až sedmém místě. Dario Franchitti se dostal na druhé místo před Mika Conwaye.
Čtvrtou žlutou fázi zapříčinil smyk Raphaela Matose a následný kontakt se zdí jak Matose, tak Maria Moraese. Moraes jel za Matosem, dokázal se mu ještě vyhnout, ale kontaktu se zdí již nezabránil. Šest jezdců včetně Danici Patrick, Daria Franchittiho, Scotta Dixona a Helia Castronevese zajelo do boxů. Vedení se ujal Tony Kanaan, následován Wheldonem, Scheckterem, Briscoem a Mutohem. Po restartu v 66. kole se Scheckter dostal před Wheldona, ale za deset kol mu Brit jezdící ve službách Panther Racing předjetí vrátil. Tony Kanaan měl na voze stále obuté pneumatiky, se kterými do závodu odstartoval, protože při své předchozí zastávce v boxech pouze tankoval palivo.
V 106. kole zajel Kanaan do boxů, ale při výjezdu se dostal do problémů a skončil ve zdi. Odpovědnost za nehodu vzal okamžitě na sebe. K jeho jezdecké chybě jistě přispěly studené pneumatiky. V 113. kole vyjíždělo celé pole z boxů v pořadí Briscoe, Franchitti, Wheldon, Mutoh, Scheckter a Castroneves. První restart v 124. kole se nepovedl, Brian Barnhalt znovu nechal celé pole seřadit a odstartovalo se znovu o kolo později. Dario Franchitti předjel Ryan Briscoea, Hideki Mutoh se dostal před Dana Wheldona.

K další změně ve vedení došlo v 138. kole, Briscoe předjel Franchittiho a vyjel si náskok přibližně kolem jedné sekundy. K posledním zastávkám v boxech zavelel pod zelenou vlajkou Dan Wheldon, okamžitě následovaný Ryanem Briscoem. Nejlepší zastávky předvedli u týmu Target Chip Ganassi Racing. Franchitti se vrátil do vedení a Scott Dixon, jehož vůz byl přeci jen ovlivněn kolizí s Castronevesem v úvodu závodu, poskočil na páté místo. Franchittiho tempu nikdo nestačil, Skot „dával kolo“ jednomu jezdci za druhým, až jedinými, kdo zůstali v kole s vedoucím mužem v závodu, byli Briscoe, Mutoh a Wheldon.

 

p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 D.Franchitti  Target Chip Ganassi Racing
01:39:47.9077
2.
 R.Briscoe  Team Penske
5.0132
3.
 H.Mutoh  Andretti Green Racing

10.9769

4.
 D.Wheldon  Panther Racing
17.5807
5.
 S.Dixon  Target Chip Ganassi Racing
1 kolo
6.
 T.Scheckter  Dreyer & Reinbold Racing
1 kolo
7.
 H.Castroneves  Team Penske
1 kolo
8.
 M.Conway  Dreyer & Reinbold Racing
1 kolo
9.
 D.Patrick  Andretti Green Racing
1 kolo
10.
 E.Carpenter  Vision Racing
2 kola
11.
 G.Rahal  Newman/Haas/Lanigan Racing
5 kol
12.
 M.Andretti  Andretti Green Racing
6 kol
13.
 J.Lazier  Team 3G
13 kol
14.
 T.Kanaan  Andretti Green Racing
havárie
15.
 R.Doornbos  Newman/Haas/Lanigan Racing
192 kol
16.
 R.Matos  Luczo Dragon Racing
havárie
17.
 M.Moraes  KV Racing Technology
havárie
18.
 J.Wilson  Dale Coyne Racing
havárie
19.
 R.Hunter-Reay  A.J. Foyt Enterprises
havárie
20.
 E.Viso  HVM Racing
havárie