Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Dixon vyrovnal Hornishův rekord v počtu vítězství

Dixon vyrovnal Hornishův rekord v počtu vítězství

SunTrust Indy Challenge – průběh a výsledky závodu

Jestliže Richmond měl své místo v kalendáři pro příští sezónu minimálně nejisté, tak po včerejším závodu by se musel stát skoro zázrak, aby se IndyCar do Richmondu vrátila. Za nudný závod se fanouškům omluvil i druhý muž v cíli – Dario Franchitti. Během celého závodu měli fanoušci možnost vidět jen minimum předjížděcích manévrů. Za klad můžeme považovat nižší počet havárií, než v loňském roce.
SunTrust Indy Challenge – Richmond International Raceway
300 kol – 225 mil
Klimatické podmínky: 27°C, slunečno
4 žluté fáze – celkem 46 kol
Nejrychlejší kolo: Scott Dixon – 16,6070 sekund v 263. kole

 Nejlépe odstartoval Marco Andretti. Jeho spanilá jízda připomínala postartovní výkon Thomase Schecktera z minulého závodu v Iowě. Stejně jako v Iowě došlo i v Richmondu v prvním kole k havárii. Svůj nestabilní monopost nezvládl Jaques Lazier a ve svém možná posledním závodě za stáj Team 3G skončil ihned po startu ve zdi. Andretti ve chvíli vyhlášení žluté fáze již získal pět pozic oproti své startovní. Ryan Briscoe si vyměnil místo se svým stájovým kolegou Heliem Castronevesem a byl za dvojicí jezdců Chipa Ganassiho na třetím místě. Jediným, kdo během žluté fáze navštívil boxy, byl v tu chvíli poslední Mario Moraes.

 Po restartu v 7. kole předjel Marco Andretti Thomase Schecktera, jenže to bylo co do zajímavých momentů vše. Ve 27. kole havaroval lídr šampionátu Ryan Biscoe. Na protější rovince dostal smyk a narazil zádí do zdi. Následné žluté fáze využili k zastávkám všichni jezdci vyjma Hideki Mutoha a Danici Patrick. Tony Kanaan zopakoval svůj tah z Iowy a první zastávky v boxech využil pouze k dotankování. Díky tomu, že neměnil pneumatiky, poskočil v boxech o pět pozic vzhůru. Před restartem v 37. kole bylo pořadí Mutoh, Patrick, Franchitti, Dixon, Castroneves.
Po restartu se Dario Franchitti rychle dostal před Danicu Patrick. Scott Dixon již tak úspěšný nebyl a raději se jal šetřit palivo. Mezi Marcem Andrettim a Grahamem Rahalem došlo k malému kontaktu, oba prokázali velký talent a vozy zvládli. Franchitti sváděl boj o první pozici s Hideki Mutohem. Japonec byl výrazně pomalejší. Dokonce i Mario Moraes, který byl o kolo pomalejší, se držel před vedoucími vozy závodu a dokázal se bránit další ztrátě celého kola. Vzdálenost mezi Moraesem a vedoucí dvojicí Mutoh, Franchitti se začala zvětšovat. Pod jezdeckými rukavicemi měl Mario Moraes v Richmondu bílou taneční rukavici zesnulého Michaela Jacksona, jehož byl velkým fanouškem a jehož památku chtěl tímto gestem uctít.
Jezdci stáje Andretti-Green se modlili za brzkou žlutou fázi, ale jejich modlitby nebyly vyslyšeny a Hideki Mutoh musel v 105. kole zastavit. Danica Patrick jej následovala o několik kol později. Franchitti rychle předjel Maria Moraese, ten se nevyhnul problémům, vyjel z ideální stopy, díky svému jezdeckému umění se sice vyhnul kontaktu se zdí, ale na pneumatiky nabalil spoustu nečistot. Než by se na nich trápil několik dalších kol, aby je očistil, zajel si raději do boxů pro nové. V boxech se objevovali další a další jezdci. K zastávce se chystalo vedoucí trio Franchitti, Dixon a Rahal, když v 138. kole narazil do zdi Mike Conway, byly vyvěšeny žluté vlajky a boxy uzavřeny. Franchittimu se nevyplatil předchozí boj s Mutohem o první místo a musel si dojet do boxů pro nouzovou dávku paliva. Zastávky pod žlutou vlajkou se všem třem samozřejmě velmi vyplatili. Dixon vydělal i na předchozím šetření paliva, když na rozdíl od stájového kolegy musel do boxů jen jednou a do klína mu tak spadlo vedení. Souboj v boxech nešetřil ani Dixonovu těhotnou manželku, která byla před závodem na svém posledním závodě a podobně jako manželka Alexe Lloyda v Indianapolis málem začala rodit.
Restart ve 153. kole nic zajímavého nepřinesl. Raphael Matos sváděj souboj s Heliem Castronevesem o šestou pozici. Do stejného kola s vedoucím mužem závodu se vrátili Hideki Mutoh a Danica Patrick na čtvrtém, respektive pátém místě. Hideki Mutoh odstartoval v 213. kole poslední kolo zastávek v boxech. Další a další jezdci si postupně zajížděli pro nové pneumatiky a palivo na zbytek závodu. Danica Patrick zastavila v 224. kole, Raphael Matos ve 230. kole, Helio Castroneves v 239. Opět vedoucímu triu pomohla žlutá fáze.

Thomas Scheckter se dostal z ideální stopy do nečistot, musel výrazně zpomalit svůj vůz. Aby se mu za ním jedoucí Helio Castroneves vyhnul, musel také zpomalit a jeho vůz skončil na stejném místě jako na začátku závodu vůz jeho stájového kolegy ve zdi. Do boxů zajela poslední pětice závodníků, kteří tak ještě neučinili. Vedoucí trio Dixon, Franchitti, Rahal a o kolo pomalejší dvojce Kanaan, Andretti. Před restartem ve 260. kole bylo pořadí Dixon, Franchitti, Rahal, Mutoh, Patrick. Sám Scott Dixon v rozhovoru potvrdil, že nepředpokládal, že by na něj Dario Franchitti zaútočil, i kdyby byl Dixon výrazně pomalejší. K jedinému souboji o pozici došlo v hloubi pole. Justin Wilson se dostal před Ryana Hunter-Reaye na 14. místo.

Scott Dixon si dojel pro své devatenácté vítězství v IndyCar. Víc jich žádný jezdec na svém kontě nemá. I když Novozélanďanovi šlape na paty Helio Castroneves, který má jen o tři vítězství méně. Díky vítězství v kvalifikaci má Dario Franchitti v čele šampionátu o bod více, než jeho stájový kolega. Duo jezdců Rogera Penskeho ztratilo důležité body v boji o titul. Vzhledem k minimu předjížděcích manévrů se znovu dostává na přetřes otázka zavedení systému power boostů, obdoby systému KERS známé z formule 1. Honda již podobný systém navrhla a Tony Kanaan a Scott Dixon jej testovali. Zda se jej vedení IndyCar rozhodne zavést, uvidíme do konce sezóny.

 

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Odstup
1.
 S.Dixon  Target Chip Ganassi Racing
01:48:02.4703
2.
 D.Franchitti  Target Chip Ganassi Racing
0.3109
3.
 G.Rahal  Newman/Haas/Lanigan Racing
2.4085
4.
 H.Mutoh  Andretti Green Racing
13.5302
5.
 D.Patrick  Andretti Green Racing
14.1111
6.
 T.Kanaan  Andretti Green Racing
1 kolo
7.
 M.Andretti  Andretti Green Racing
1 kolo
8.
 R.Matos  Luczo Dragon Racing
1 kolo
9.
 R.Doornbos  Newman/Haas/Lanigan Racing
1 kolo
10.
 D.Wheldon  Panther Racing
1 kolo
11.
 T.Scheckter  Dreyer & Reinbold Racing
1 kolo
12.
 E.Viso  HVM Racing
1 kolo
13.
 E.Carpenter  Vision Racing
1 kolo
14.
 J.Wilson  Dale Coyne Racing
 2 kola
15.
 R.Hunter-Reay  A.J. Foyt Enterprises
 2 kola
16.
 M.Moraes  KV Racing Technology
 3 kola
17.
 H.Castroneves  Team Penske
 havárie
18.
 M.Conway  Dreyer & Reinbold Racing
 havárie
19.
 R.Briscoe  Team Penske
 havárie
20.
 J.Lazier  Team 3G
 havárie