Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Penskeho stáj ovládla v Edmontonu i druhý trénink

Penskeho stáj ovládla v Edmontonu i druhý trénink

Rexall Edmonton Indy - 2. trénink

Co se technické stránky přenosu týče, proběhl přenos druhého tréninku na indycar.com bezproblémově. Ještě než stihli jezdci dokončit první kolo, dostal se do problémů Dan Wheldon. Wheldon najel příliš optimisticky na obrubník, vůz se stal neovladatelným, dostal hodiny, narazil přední částí vozu do betonové zdi a zcela nos své Dallary zdemoloval. Ochranná zeď katapultovala Wheldona zpět na dráhu. Za Wheldonem se pohybovala skupinka jezdců ve složení Danica Patrick, Tony Kanaan, Thomas Scheckter a Ryan Hunter-Reay a právě první jmenované se Whedonův neovladatelný vůz nedokázal vyhnout. Danica zatáčela do další pravotočivé zatáčky, když spatřila na ní mířící zbytek Wheldonova vozu. Strhla sice své auto až na trávu, ale Wheldonovu vozu se nešlo vyhnout. Přesto však její stroj vypadal jen lehce poškozený. Za to první pohled na Wheldonův vůz naznačoval, že jej dneska již na trati neuvidíme. Dan Wheldon přijal plnou zodpovědnost za tento incident.
Tým Andretti-Green Racing posledních pár závodů vůbec nezažívá dobré časy a tak na pomoc svým jezdcům angažoval Michael Andretti zkušeného pilota Oriola Serviu, který má vykonávat pozici jakéhosi jezdeckého trenéra a radit Andrettiho čtyřce.

Dalším jezdcem v potížích byl Will Power, který se projel rovně po trávě. A asi se mu ta rely vložka zalíbila, protože stejnou zkratku si v průběhu tréninku projel ještě jednou. V posledních minutách tréninku jej napodobil i Mario Moraes.

O další vzrušení se postaral Tomas Scheckter, který v sedmé zatáčce dostal hodiny a zadkem vozu narazil do bariéry. Vůz se sice podařilo restartovat a Scheckter byl schopný bez zadního křídla dojet do boxů, ale byly vyvěšeny žluté vlaky. Scheckterův vůz mohl být v boxech opraven a Tomas se ještě na dráhu mohl vrátit.

Traťoví komisaři pořádně hnuli žlučí Michaela Andrettiho. Teprve až při žluté fázi zaviněné Scheckterovou nehodou přivezli do boxů vůz Danici Patrick, zastavili před boxovým stáním Andretti-Green Racing, ale vůz nevyložili a po krátké výměně názorů jej odtáhli do paddocku. Michael Andretti se pořádně zlobil. Tvrdil, že stačilo vyměnit přední přítlačné křídlo, nasadit nové pneumatiky a vůz mohl zpět na dráhu. Údajně mu bylo řečeno něco ve smyslu, že by to zdržovalo provoz na pit lane. Danica Patrick tak do druhého tréninku už nezasáhla.

Že i mistr tesař se občas utne, dokázal Dario Franchitti. Skot v netradičně modrém monopostu předvedl hodiny mezi desátou a jedenáctou zatáčkou. Neudržel motor v chodu, ale protože v tom místě má trať šířku přes dvacet metrů a protože Dario stál mimo závodní stopu, nebylo nutné vyvěsit žluté vlajky.

O poslední žlutou fázi se čtyři minuty před koncem tréninku postaral Ryan Hunter-Reay. Ve stejném místě jako Wheldon dostal i on hodiny. Zdi se sice vyhnul, ovšem jeho vůz zůstal nehybně stát na dráze. Po posledním restartu dokázal Helio Castroneves zajet čas, který překonal do té doby prvního Ryana Briscoea. Zlepšit se dokázal i Raphael Matos, a potvrdil tak dobrou pozici obou stájí Penskeho rodiny. Protože je Will Power třetí, tak jediným jezdcem v první pětce, kterého nemá na výplatní pásce někdo z Penskeho klanu, je čtvrtý Scott Dixon.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 H.Castroneves  Team Penske
1:01.5467
2.
 R.Briscoe  Team Penske
0.4353
3.
 W.Power  Penske Racing
0.5386
4.
 S.Dixon  Target Chip Ganassi Racing
0.7697
5.
 R.Matos  Luczo Dragon Racing
0.7916
6.
 M.Conway  Dreyer & Reinbold Racing
0.8876
7.
 G.Rahal  Newman/Haas/Lanigan Racing
0.9449
8.
 M.Moraes  KV Racing Technology
1.1832
9.
 J.Wilson  Dale Coyne Racing
1.2746
10.
 P.Tracy  KV Racing Technology
1.2826
11.
 T.Kanaan  Andretti Green Racing
1.5437
12.
 R.Doornbos  Newman/Haas/Lanigan Racing
1.5479
13.
 D.Franchitti  Target Chip Ganassi Racing
1.5529
14.
 H.Mutoh  Andretti Green Racing
1.6049
15.
 T.Scheckter  Dreyer & Reinbold Racing
1.8876
16.
 M.Andretti  Andretti Green Racing
2.5465
17.
 A.Tagliani  Conquest Racing
2.5782
18.
 R.Hunter-Reay  A.J. Foyt Enterprises
2.5824
19.
 R.Antinucci  Team 3G
2.6484
20.
 E.Viso  HVM Racing
2.7150
21.
 E.Carpenter  Vision Racing
2.8026
22.
 D.Wheldon  Panther Racing
žádný čas
23.
 D.Patrick  Andretti Green Racing
žádný čas