Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

FIA vyšetřuje Alonsovo vítězství v loňské VC Singapuru

FIA vyšetřuje Alonsovo vítězství v loňské VC Singapuru

Piquet prý schválně boural, aby se Španěl posunul do čela.

Mezinárodní automobilová federace zahajuje vyšetřování okolností, které vedly k výsledku loňské Velké ceny Singapuru. Fernanda Alonsa odsoudily technické problémy z kvalifikace startovat až z hloubi pole, jenže pak přišla fáze za safety carem, která jej vynesla do čela.

Alonso si právě odbyl svou první zastávku v boxech, když havaroval jeho týmový kolega Nelson Piquet a na trať musel zpomalovací vůz. Tím Alonso získal výhodu, protože se po zastávkách svých soupeřů dostal do čela.

Jenže nyní se spekuluje o tom, zda načasování Alonsovy zastávky a Piquetovy havárie bylo skutečně jen obrovským štěstím, nebo úmyslem. Renault prý totiž mohl Piquetovi přikázat, aby záměrně havaroval právě ve chvíli, kdy bude Alonso jediným, kdo už absolvoval svou zastávku v boxech.

Piquet tehdy po závodě řekl, že jeho havárie byla zkrátka výsledkem přemíry snahy. Jak on, tak Alonso prý po nepovedené kvalifikaci vsadili na velmi agresivní strategie.

"Byla to má chyba." komentoval tehdy situaci Piquet. "Zkoušeli jsme dvě extrémní strategie, Fernando měl první stint krátký a já zase dlouhý, oba jsme přitom doufali v safety car.

Vždycky škrtáme o zdi, jednou ale vrazíte do zdi trochu moc, ztratíte kontrolu nad vozem a je to."

Nyní se prý ale v této kauze dostávají na povrch některé nové informace, které podnítily FIA k zásahu.

Otázkou je také kdo tyto informace Mezinárodní automobilové federaci sdělil. Nejvíce se samozřejmě hovoří o Nelsonovi Piquetovi, který byl po letošní Velké ceně Maďarska pro neuspokojivé výkony vyhozen a jeho odchod provázely ostré slovní přestřelky s šéfem týmu Flaviem Briatorem. Piquet by se prý nyní mohl francouzské stáji za svůj vyhazov mstít.

FIA zatím detaily o podnětu pro vyšetřování nezveřejnila, pouze potvrdila, že probíhá.

"FIA může potvrdit, že probíhá vyšetřování vzhledem k událostem, které doprovázely loňský závod."

Pokud by závěrem vyšetřování bylo obvinění z podvodu, mohla by se celá záležitosti dostat před Světovou radu motorsportu.