Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Autogramiáda vítězů Le Mans Series 2009

Autogramiáda vítězů Le Mans Series 2009

Hokejové derby pražských S nabídne fanouškům mimořádné menu.

Čtyřiaosmdesáté hokejové derby pražských S, které se uskuteční ve čtvrtek 21. ledna od 18:10 hodin v holešovické Tesla Areně, nabídne fanouškům mimořádné menu. Sportovní příznivci budou mít samozřejmě příležitost shlédnout kvalitní hokejové utkání dvou tradičních rivalů a zároveň se v rámci autogramiády budou moci setkat také s absolutními vítězi loňského ročníku Le Mans Series, Janem Charouzem a Tomášem Engem. V Tesla Areně se veřejnosti poprvé v Čechách představí také vítězný vůz Lola Aston Martin LMP1 s bondovským startovním číslem 007.

Jan Charouz, Tomáš Enge a Stefan Mücke absolvovali v roce 2009 jako tovární jezdci slavné britské automobilky Aston Martin šampionát Le Mans Series a slavný závod 24 hodin Le Mans. Ve francouzské čtyřiadvacetihodinovce obsadili čtvrté místo absolutně a byli zároveň nejrychlejší z posádek s vozy poháněnými benzinovými motory; v Le Mans Series nenašli přemožitele, když dva z pěti závodů dokázali vyhrát a ve zbylých třech případech vystoupali na stupně vítězů. Nejen že se tak zasloužili o výjimečný výsledek v dějinách českého, německého i britského motoristického sportu, ale zlatým písmem se zapsali také do kronik Aston Martinu. Britská automobilka zvítězila roku 1959 v mistrovství světa sportovních vozů a Charouz s Engem a Mückem dokázali v době padesátého výročí tento úspěch zopakovat!

Za své výkony v průběhu celé sezony si Jan Charouz vysloužil ocenění Mezinárodní automobilové federace (FIA), která dvaadvacetiletému jezdci udělila "FIA Talent of the Year Award", a Janovy výsledky nezůstaly bez povšimnutí ani v jeho rodném městě. V rámci doprovodného programu hokejového derby mezi HC Sparta Praha a HC Slavia Praha převezme Jan Charouz "Cenu pro nejlepšího závodního jezdce hl. m. Prahy za rok 2009".

Jan Charouz společně s Tomášem Engem se navíc v průběhu druhé přestávky hokejového utkání setkají v improvizovaném depu (u vchodů č. 13/14) s fanoušky, kteří budou moci získat podpisy obou úspěšných jezdců a zároveň si prohlédnout vítězný prototyp Lola Aston Martin LMP1 v modro-oranžových barvách společnosti Gulf, jež sportovní příznivci dobře znají například z kultovního filmu Le Mans se Stevem McQueenem.

Všichni fanoušci, kteří se zúčastní autogramiády, obdrží plakát vítězné posádky Le Mans Series 2009 a ti, kteří přijdou ve sparťanském dresu navíc získají DVD s filmem Cesta na vrchol, jenž dokumentuje sezonu Le Mans Series 2009 a průběh loňského ročníku 24 hodin Le Mans.

Tomáš Enge s Janem Charouzem nebudou při derby v žádném případě pouze nezaujatými hosty. Liberecký závodník totiž patří k velkým příznivcům hokeje. "Když jsem byl malý, hrál jsem v Liberci hokej aktivně a chodil jsem i na hokejovou školu. Pak jsem ale přešel ke skokům na lyžích a potom k závodění. Ale i nyní, pokud je čas, si hokej s kamarády rád zahraji," říká Tomáš Enge. "Fandím samozřejmě Bílým Tygrům a vždycky, když jsem v Liberci a hraje se zrovna doma, jdu s rodiči fandit. Pokud jde o derby, těžko tipovat výsledek. Domácí v posledních zápasech předvedli pěkné výkony, ale myslím, že to bude velice vyrovnaná bitva."

Jan Charouz sice hokej nesleduje tolik jako Tomáš Enge, o svém favoritovi pro derby má ale jasno: "Na hokej se sice příliš často nedostanu, ale samozřejmě budu držet palce Spartě! A to jak ve čtvrtek, tak v boji o titul," dodává Jan Charouz.

 

AUTOGRAMIÁDA JANA CHAROUZE A TOMÁŠE ENGEHO, VÍTĚZŮ LMS 2009
Datum: 21. ledna 2010 od 18:10 hod (v rámci utkání HC Sparta Praha - HC Slavia Praha)
Místo: Tesla Arena, Praha-Holešovice

 

Film Cesta na vrchol

Nový český dokumentární film z prostředí motoristického sportu přináší průřez sezonou 2009, v níž česko-německá posádka Jan Charouz, Tomáš Enge, Stefan Mücke ve službách renomovaného britského týmu Aston Martin Racing vybojovala čtvrté místo absolutně a první v hodnocení vozů poháněných benzinovými motory ve slavném závodě 24 hodin Le Mans a především vítězství v celkovém hodnocení šampionátu Le Mans Series.

Posádka vozu Aston Martin LMP1 s bondovským startovním číslem 007 vyhrála závody na 1000 km ve španělské Barceloně a na německém Nürburgringu, v belgickém Spa, portugalském Algarve a britském Silverstone se probojovala na stupně vítězů a přímo tak navázala na legendy motoristické sportu Carolla Shelbyho a Roye Salvadoriho, kteří roku 1959 – tedy přesně před padesáti lety – triumfovali s Aston Martinem DBR1 v Le Mans.

Film Cesta na vrchol přináší exkluzivní pohled do zákulisí týmu Aston Martin Racing jak během přípravy na závody, tak také v průběhu jednotlivých podniků sezony. Tvůrci filmu si jen těžko mohli jako průvodce vybrat zasvěcenější a povolanější osobnosti, než jsou pánové David Richards a Antonín Charouz.

Milovníky historie motoristického sportu jistě potěší řada rozhovorů s legendárními jezdci a pamětníky vítězství Aston Martinu v Le Mans 1959, stejně jako dobové záběry z 50. let 20. století.

Autory poutavé hudby jsou Varhan Orchestrovič Bauer a finalista české SuperStar 2006 David Spilka.

Režie:   Robert Bílý
Supervize:  Adolf Zika
Producent:  BPA sport marketing & ZIPO film

Délka:   38 min
Obraz:   16:9
Zvuk:   stereo dolby digital
Verze:   anglicko-česká