Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

FOTA se nechce hnát do zbrklého prosazování změn

FOTA se nechce hnát do zbrklého prosazování změn

"Nesmíme přes noc převrátit tento sport naruby."

Asociace týmů formule 1 bude k dalším změnám pravidel formule 1 přistupovat rozvážněji, taková je vize jejího nového předsedy, Martina Whitmarshe.

Šéf McLarenu tvrdí, že sdružení týmů musí připravované změny správně zvažovat, aby jejich efektem skutečně bylo zlepšení atraktivity pro diváky.

"FOTA vynakládá velké úsilí do snižování nákladů ve formuli 1 a to zvýší pravděpodobnost přežití týmů a snad i jejich vzkvétání. Měli jsme několik zajímavých iniciativ, ale nemám kouzelnou hůlku," řekl Whitmarsh.

"FOTA bude nadále rozvíjet své nápady a změny, nesmíme ale přes noc převrátit tento sport naruby. Jsme si vědomi potřeby zlepšit reputaci sportu a zároveň zkvalitnit podívanou. FOTA musí nadále spolupracovat s FIA, CVC a FOM, aby toho dosáhla, a to je nepřetržitý proces.

Máme celou řadu nápadů, stejně tak Bernie, takže musíme především spolupracovat, ne aby FOTA jen říkala, co se chystá dělat. Chceme nadále odvádět svůj kus práce a co nejlépe přispívat ke zlepšení našeho sportu."

Whitmarsh prozradil, že se FOTA chystá udělat velký průzkum veřejného mínění, aby získala názory fanoušků v co nejširším spektru.

"Spustili jsme něco, co je z mého pohledu jediný široký průzkum mínění fanoušků, který zohlední také názory těch, kteří nejsou skalními fanoušky formule 1.

Jsou to ti příznivci, zajímající se o formuli 1 jen slabě nebo letmo, na které se musíme zaměřit, protože z nich můžeme udělat mnohem nadšenější fanoušky.

Průzkum, který jsme provedli loni, nám umožnil zjistit některé velice užitečné a zajímavé věci, nyní se chystáme prozkoumat ještě širší škálu názorů, abychom dostali mnohem detailnější odpovědi. Je to probíhající projekt a zatím nás ještě čeká spousta práce, než budeme moci zveřejnit nějaké závěry."

Whitmarsh také řekl, že si FOTA stále pohrává s myšlenkou společného představení monopostů. To se neuskutečnilo letos, příští rok by ale společná snaha mohla dospět ke zdárnému konci.

"Ještě jsme otázku roku 2011 nediskutovali. Původně se mělo za to, že to budou dva nebo tři týmy, které nebudou mít hotovy své vozy, ale byl odsouhlasen návrh, že by ukázaly starší vozy se zbarvením pro rok 2010, což se zdálo jako přijatelný kompromis.

Ale když se událost přiblížila, vyšlo najevo, že jen tři týmy budou schopny představit svůj vůz. A bylo by zřejmě zklamáním, kdybychom nemohli ukázat dostatečný počet letošních vozů.

Pro následující sezónu platí nová pravidla a pro některé menší týmy by bylo extrémně náročné vejít se do stanoveného termínu. Je tedy pochopitelné, že jsme od toho museli upustit.

Stále si myslíme, že je to dobrý nápad, nyní je to otázka toho, zda dokážeme zajistit přítomnost slušného počtu nových vozů, abychom příští roku udělali ze společného představení zajímavou podívanou."