Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

DeltaWing se představil světu

DeltaWing se představil světu

Možný budoucí vůz IndyCar odhalen v Chicagu

A je to tady! To, na co celá komunita fanoušků IndyCar netrpělivě čekala, se stalo skutečností. Projekt DeltaWing Racing Car se zapojil do boje o post exkluzivního dodavatele šasi pro IZOD IndyCar Series a představil světu „budoucnost IndyCar“. Revoluční vůz bez přítlačných křídel, který vypadá mnohem víc jako stíhačka (ostatně DeltaWing je označení pro letouny s tímto specifickým tvarem křídla – na příklad jako má JAS 39 Grippen). A DeltaWing je ze všech výrobců nejdále, v Chicagu na výstavě vozů nepředstavil pouze návrhy, ale rovnou maketu!

Nejdříve dovolte pár technických údajů. Vůz váží 1 030 liber (cca 515 kilogramů), rozvor kol je 125 palců, rozchod předních kol je 24 palců, zadních pak 70 palců. Prototyp bude osazen 4 válcovým turbomotorem o výkonu 300 koní (7 000 otáček), který má vážit 160 kilogramů. Vůz je konstruován, aby dosahoval na „superspeedways“ (ovály s délkou přes 2 míle, v USA jich existuje 7, IndyCar závodí pouze v Indianapolis) rychlosti 235 mil v hodině (375 kilometrů za hodinu).

 

 Vůz má být velmi levný a dostupný pro týmy. Výhodou pro závodění na oválech je zapuštění kol do konstrukce monopostu, takže nemůže dojít ke kontaktu kol. Ale, je toto ještě „open-wheel racing“?

Jak se vůz bude chovat na trati se můžete podívat na příkladu s Mid-Ohio Sports Car Course: