Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Pátý návrh nového šasi je na světě! BAT Engineering

Pátý návrh nového šasi je na světě! BAT Engineering

Stojí za ním úspěšní konstruktéři a vítězové Indy500

Tři úspěšní konstruktéři minulosti, Bruce Ashmore, Alan Mertens a Tim Wardrop, chtějí promluvit do debaty o budoucím monopostu IndyCar. Založili společnost, jejíž název je složen z počátečních písmen jejich křestních jmen a dnes představili pátý návrh monopostu, ze kterého vzejde nový vůz pro IndyCar.
Všichni tři znají prostředí amerických formulí a závodu ve slavné cihelně naprosto dokonale.
Ashmore byl šéfdesignerem u Loly, když získala v sérii CART čtyři tituly v řadě v letech 1990-93. Pak stál u nástupu Reynardu coby prezident a zažil triumfy Reynardu v indianapolis v letech 1995 a 1996 a sedm titulů v CART v řadě v letech 1996 až 2001.
Mertens byl hlavním konstruktérem monopostů March a zažil pět triumfů v Indianapolis v řadě (1983-87). Pak zkusil štěstí se svou vlastní společností Galmer Ingineering a připsal si další triumf ve slavné pětistovce (v roce 1992).
Wardrop stál u zrodu šasi G-Force, zažil triumfy v Indianapolis v letech 1997 a 1999.
Návrh BAT Engineering zvýhodňuje i spolupráce s renomovaným a dlouholetým lékařem CART a ChampCar Dr. Terry Trammellem a technickými řediteli IndyCar Jeffem Hortonem a Lesem McTaggartem. Vůz má být maximálně bezpečným. A pro sérii také výhodným, neboť má být konstruován do třiceti mil od Indianapolis, což byla jedna z preferencí Indy Racing League na nové šasi.
„Design BAT Engineering není jen rychlý vůz, ale také silný a pevný, což umožní jezdcům závodit tvrdě kolo na kolo, aniž by se vyřadili ze závodu,“ píše se v tiskovém prohlášení.
Vůz je na první pohled velmi robustní. Kola jsou chráněná, aby nemohlo dojít ke kontaktu. O novém vozu bude rozhodnuto během několika následujících měsíců.