Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

První vlašťovka pro Rahala – dva závody u Sarah Fisher

První vlašťovka pro Rahala – dva závody u Sarah Fisher

Graham nahradí Sarah v St. Pete a Alabamě

Konečně! Chtělo by se říct. Graham Rahal, považovaný za nejtalentovanějšího amerického pilota ve startovním poli IndyCar Series, má potvrzený start v prvních závodech sezóny IZOD IndyCar Series 2010. Rahal přišel o svou sedačku u Newman/Haas/Lanigan, když se jeho dosavadní sponzor McDonald rozhodl přesunout své peníze směrem k olympiádě ve Vancouveru. Od té doby je Rahal nezaměstnaným.
Nezaměstnaným zatím zůstává, ale dostal takovou brigádu od Sarah Fisher. Američanka má od roku 2008 svůj závodní tým Sarah Fisher Racing, se kterým startovala ve vybraných závodech na oválech. Jelikož má od loňského roku dvě šasi, výrazně rozšířila pro letošní sezónu svůj program. Chystala se startovat ve všech závodech na oválech, s výjimkou japonského Motegi, na přírodní trati Barber Motorsports Park v Alabamě a na městském okruhu v St. Petersburgu na Floridě. A zároveň plánovala nasadit do čtyř, později dokonce do pěti, závodů vůz pro Jaye Howarda.
Zrodila se zřejmě nejpřekvapivější dohoda celého zimního přestupového období a Sarah přenechá Grahamovi svůj vůz na obou mimo oválových závodech na začátku sezóny. Svou aktivitu rozšířila na Alabamu a Floridu především proto, že je to blízko sídla sponzora Dollar General, který má své ústředí v Goodlettsville v Tennessee. Doposud má Sarah na svém kontě v IndyCar jen pět závodů mimo ovály.
Dohoda je pro všechny strany velmi výhodná. Dollar General uvidí svůj vůz na vyšších pozicích, než kam by ho dokázala dostat Sarah Fisher. Rahal posbírá nějaké bodíky do šampionátu, ve kterém snad pak bude pokračovat s jiným týmem (ve hře je nějaká spolupráce mezi Grahamovým otcem Bobbym a Chipem Ganassim). Body získá i vůz číslo 67, který bude Rahal řídit a v Kansasu jej převezme Sarah Fisher. Takže v závodech, kam Sarah naskočí, bude mít výhodnější pozici v boxech, která je určována právě podle bodů, které vůz doposud získal.
„On má neuvěřitelný talent. Začala jsem o něj mít zájem, jakmile se stal volným jezdcem. Kontaktovala jsem (našeho hlavního sponzora) Dollar General, kteří naprosto podpořili naše rozhodnutí dát Grahamovi šanci,“ řekla Sarah. A Graham dostává šanci na dráze, kde dokázal vyhrát a další rok stát na pole position (St. Pete).
Jedinou otázkou zůstává, co závod v Long Beach, které je tradičně perlou amerických formulí a kde by byla velká škoda, kdyby Graham chyběl.