Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

První kvalifikaci sezóny vyhrál šampion Dario Franchitti!

První kvalifikaci sezóny vyhrál šampion Dario Franchitti!

Sao Paulo Indy300 – kvalifikace

Dario Franchitti byl nejrychlejším v kvalifikaci na závod v ulicích Sao Paula a získal první pole position a první mistrovský bod. Senzačně druhým byl Alex Tagliani, který startuje se zbrusunovým týmem FAZZT Race Team, pro který je to první závodní víkend v historii. Že i v týmu Dreyer & Reinbold Racing bude silný, potvrdil třetím místem v kvalifikaci Justin Wilson.

Kvalifikační procedura:

První část kvalifikace byla rozdělena na dvě patnáctiminutové části. V každé se představila polovina startovního pole. Z každé patnáctiminutovky Q1 postupovalo 6 jezdců do semifinále. Na startu si nepostupující piloti rozdělí zbývající místa na startovním roštu od 13. do 24. pozice a to tak, že první nepostupující jezdec z 1. skupiny startuje sedmý, první nepostupující jezdec z 2. skupiny startuje 8. a tak dále, bez ohledu na dosažené časy v jednotlivých skupinách (takže čistě teoreticky, a jak se v Sao Paulu ukázalo, tak i prakticky, když je 7. jezdec z 1. skupiny pomalejší třeba než všichni jezdci ze skupiny 2., tak stejně bude startovat třináctý).

Dvanáctičlenné semifinále se jede též patnáct minut. Všichni jezdci tentokrát bojují proti sobě a prvních šest postupuje do Firestone FastSix. Jezdci na 7. až 12. místě si rozdělí příslušná místa na startovním roštu. Finálová FastSix trvá jen deset minut. Vítěz získá jeden mistrovský bod, nějakou finanční odměnu, cenu od sponzora, výrobce olejů Peek a první pozici na startovním roštu.

1. skupina

První vylosovaná skupina byla trochu slabší, než druhá. Představili se v ní Matos, Sato, Patrick, Viso, Power, Lloyd, Wilson, Conway, Andretti, Moraes, Tagliani a de Silvestro. Kvalifikaci už po čtyřech minutách přerušil Matos stojící uprostřed dráhy po kontaktu s Marcem Andrettim. V tu chvíli vedl Mike Conway, spolu s ním postupoval Power, de Silvestro, Wilson, Patrick a Lloyd.
V posledních minutách v prvním sektoru skončil opřený o pneumatiky Mike Conway. Traťový maršálové nevyvěsili žluté vlajky, aby zbytečně nezkazili rychlá kola těm jezdcům, kteří už je měli rozjetá. Justin Wilson poskočil na první pozici následovaný Simonou de Silvestro a Alexem Taglianim. Následně už ale žluté vlajky vyhlášeny byly a kvalifikace ukončena. Kromě výše zmíněných byli na postupové pozici Will Power, právě Mike Conway a Takuma Sato. Sedmá a první nepostupující byla Danica Patrick, následovaná Matosem, který přišel o své dva nejrychlejší časy, jelikož zavinil vyvěšení žlutých vlajek. Jelikož stejný problém způsobil i Mike Conway, vypadl z první šestky a Danica Patrick byla na postupovém místě. Dodejme, že Conway byl schopen po restartu motoru dojet vlastní silou do boxů. Vůbec z boxů nevyjel Mario Moraes, kterého trápí technické problémy.
Když své kvalifikační úsilí ukončila i druhá skupina, přehodnotili traťový komisaři incident Matose a Andrettiho. Raphael Matos nebyl označen za viníka žluté fáze, jeho nejrychlejší časy mu byly vráceny a Danica Patrick se mohla převléknout zpět do civilu, neboť vypadla z postupující šestky.

Do semifinále postoupili: Wilson, de Silvestro, Tagliani, Power, Matos a Sato
Vypadli: Patrick, Conway, Viso, Lloyd, Andretti a Moraes
Nejrychlejší čas: Justin Wilson – 1:28.2275

2. skupina

Ve druhé skupině bychom našli více favoritů, představili se v ní Dixon, Franchitti, Wheldon, Kanaan, Romancini, Hunter-Reay, Briscoe, Duno, Castroneves, Beatriz, Mutoh a Meira. Překvapivě zpočátku nejrychlejším byl Hideki Mutoh. První místo mu patřilo, i když asi po třech minutách zavinila v první zatáčce žlutou fázi Milka Duno.
O postup do semifinále bojovali Franchitti, Dixon, Briscoe, Castroneves, Kanaan, Mutoh a Hunter-Reay. Pro jednoho z nich v top dvanáctce místo nebylo. Do problémů se také v první zatáčce dostal Mario Romancini, který skončil v únikové zóně, ale pořadatelé nechali kvalifikaci doběhnout. Na to doplatil Hideki Mutoh, kterého vyšoupl z postupových míst Ryan Hunter-Reay. O převaze jezdců z druhé skupiny vypovídá, že i třetí nepostupující Dan Wheldon měl lepší čas, než první nepostupující z první skupiny Danica Patrick. Ale přesto na roštu bude stát o několik příček za ní.

Do semifinále postoupili: Hunter-Reay, Castroneves, Briscoe, Franchitti Dixon a Kanaan
Vypadli: Mutoh, Meira, Wheldon, Romancini, Beatriz a Duno
Nejrychlejší čas: Ryan Hunter-Reay - 1:27.9184

Semifinále

Semifinálové dvanáctce nejdříve opanoval Alex Tagliani, ale záhy jej překonali Hunter-Reay a Wilson. To zajímavé se začalo dít až v posledních minutách. Na čelo se nejdříve vyhoupnul Franchitti, následně sesazený Powerem. Briscoe se na Sambadromu dotknul kolem zdi a s poškozeným vozem se na nepostupové pozici ploužil do boxů. Castroneves doplatil na to, že většinu kvalifikace odjel v závěsu za Powerem a ani on nebyl na postupovém místě.
V poslední minutě nezvládla Simona de Silvestro zatočit do šesté zatáčky a lehce opřela svůj vůz o zeď. Místo bylo zpomaleno lokálními žlutými vlajkami a komisaři nechali jezdce v rychlém kole dokončit svůj kvalifikační pokus, ale přesto na to doplatil Scott Dixon, který již nestihl zajet ten správný kvalifikační pokus. Vůz de Silvestro musel být do boxů odvezen, zřejmě bude poškozené zavěšení.

Do Fast Six postupují: Power, Wilson, Franchitti, Hunter-Reay, Kanaan a Tagliani
Vypadli: Dixon, Briscoe, Castroneves, Sato, de Silvestro a Matos
Nejrychlejší čas: Will Power – 1:27.5030

FastSix

Závěrečný desetiminutový rozstřel zahájil Dario Franchitti. Jeho čas odolal všem kromě Tonyho Kanaana. Alex Tagliani si dával na čas a z boxů vyjel až v druhé polovině závěrečné desetiminutovky.
Kanaan svůj čas mírně vylepšoval a odolával všem, až jej pět minut před koncem překonal Will Power. Předposledním pokusem stanovil nejlepší čas Dario Franchitti, následovaný kvalifikačním zázrakem Taglianim. Třetí se držel Will Power, čtvrtý Hunter-Reay přehnal svou snahu v jedné ze zatáček, naštěstí v té s dlouhou únikovou zónou, ale jeho kvalifikační snaha byla u konce. V posledním kole se dokázal na třetí místo propracovat Justin Wilson a odsunul Powera na čtvrté místo.

Pořadí Firestone Fast Six: Franchitti, Tagliani, Power, Hunter-Reay a Kanaan
Nejrychlejší čas: Dario Franchitti – 1:27.7354

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 D.Franchitti  Target Chip Ganassi Racing
1:27.7354
2.
 A.Tagliani  FAZZT Race Team
1:27.7676
3.
 J.Wilson  Dreyer & Reinbold Racing
1:27.8182
4.
 R.Hunter-Reay  Andretti Autosport
1:27.8756
5.
 W.Power  Team Penske
1:28.0156
6.
 T.Kanaan  Andretti Autosport
1:28.6945
7.
 S.Dixon  Target Chip Ganassi Racing
1:28.0104
8.
 R.Briscoe  Team Penske
1:28.1176
9.
 H.Castroneves  Team Penske
1:28.1200
10.
 T.Sato  KV Racing Technology
1:28.2679
11.
 S.de Silvestro  HVM Racing
1:28.8691
12.
 R.Matos  Luczo Dragon Racing
1:29.0994
13.
 D.Patrick  Andretti Autosport
1:30.1253
14.
 H.Mutoh  Newman/Haas/Lanigan Racing
1:28.4659
15.
 A.Lloyd  Dale Coyne Racing
1:30.4641
16.
 V.Meira  A.J.Foyt Enterprises
1:29.1131
17.
 E.Viso  KV Racing Technology
1:30.4947
18.
 D.Wheldon  Panther Racing
1:29.1960
19.
 M.Conway  Dreyer & Reinbold Racing
1:33.7584
20.
 M.Romancini  Conquest Racing
1:30.8838
21.
 M.Andretti  Andretti Autosport
1:39.6813
22.
 A.Beatriz  Dreyer & Reinbold Racing
1:32.4161
23.
 M.Moraes  KV Racing Technology
žádný čas
24.
 M.Duno  Dale Coyne Racing
1:36.0065