Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Bertrand Baguette pojede za Conquest Racing v IndyCar

Bertrand Baguette pojede za Conquest Racing v IndyCar

Úřadující šampion Světové série Renault míří za oceán

Velmi silný bude v IndyCar letos boj o titul nejlepšího nováčka. Řádně vody rozvíří i stáj Belgičana Erica Bachelarta Conquest Racing. K jednomu nováčkovi, Mariovi Romancinimu přišedšímu do IndyCar z IndyLights, angažoval Bachelart svého krajana Bertranda Baguettea. Baguette vyhrál loňský ročník prestižního juniorského šampionátu World Series by Renault a porazil například Jaime Alguersuariho, který v WSR startoval i během svého angažmá ve Formuli 1, nebo Fairuze Fauzyho (dnes testovací jezdec Lotusu ve Formuli 1), Brendona Hartleyho (testovací jezdec Red Bullo a Toro Rosso) či Filipa Salaquardu (byť ani on, ani Hartley neodjeli úplně celou sezónu).
Baguette začal ve formulích závodit v roce 2004 v belgickém šampionátu Formule Renault 1.6, postupně se přes francouzské mistrovství Formule Renault 2.0 a Eurocup Formule Renault 2.0 dostal až do hlavního šampionátu Formule Renault 3.5, kde závodil tři roky. Loňský šampionát dokázal díky pěti vítězstvím s náskokem 57 bodů před druhým Fauzym vyhrát.
Baguettea bude v IndyCar sponzorovat belgický královský autoklub, nastoupí až do třetího závodu sezóny na alabamském Barber Motorsports Park, ale tento víkend bude s týmem v St. Petersburgu, kde se jede další závod, aby takříkajíc nasál atmosféru a mohl se rozkoukat.
„Závodění v Americe mě vždycky přitahovalo,“ komentoval Baguette. „Americké formule mají obrovskou historii napínavých závodů a legendárních jezdců. A nemohu být šťastnější, že budu následovat jejich kroky. Závodění v USA je pro mě obrovskou příležitostí a jsem nadšený z tohoto dalšího kroku v mé kariéře.“
„Těším se na patnáct závodů v IndyCar a jsem vděčný sponzorům a RACB (Royal Automobile Club of Belgium) národnímu týmu, že mi toto umožnili.“ dodal Baguette. „Ponesu žluté barvy belgického národního týmu důstojně a hrdě, zvláště během legendárního závodu 500 mil Indianapolis. Jet tento závod před 400 000 diváky bude bezpochyby pro mě jako pro jezdce a pro Belgičana obrovský emocionální zážitek. Počítám se zkušenostmi majitele stáje Erica Bachelarta, že mi pomůže vstoupit do tohoto nového světa závodění.“
Bachelart rozšíření týmu komentoval následovně: „Mám plnou důvěru ve schopnosti Bertranda se rychle adaptovat na vůz IZOD IndyCar Series a na severoamerické přírodní a městské okruhy. Sledoval jsem jej v sezóně 2009 a byl jsem ohromen úžasným stupněm konkurenceschopnosti a také dospělosti, kterou předvedl na své cestě za titulem šampiona Formule Renault 3.5. Vzhledem k jeho schopnosti se snadno adaptovat na nové formule, věřím, že se relativně rychle naučí také umění oválového závodění."
"Těším se, že ho lépe poznám během následujícího víkendu v St. Petersburgu. Je pro Bertranda dobré, že může navštívit tento podnik, pochopit lépe komunikaci mezi jezdcem a týmem a vstoupit do IndyCar bez tlaku, že by si k tomu musel během stejného víkendu také zvykat na nový vůz. To by mělo Bertrandův debut na Barberu učinit snazším pro něj i pro tým.“
Je zajímavé, že na předsezónní mítink vzal Bachelart jezdeckou dvojici Bruno Junqueira a Jan Heylen, ale nakonec skončí jeho tým s jiným brazilsko-belgickým tandemem. Junqueira zůstává nezaměstnaným, Jan Heylen bude závodit v juniorské sérii IndyLights.