Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Americká půda letos poprvé přivítá IndyCar

Americká půda letos poprvé přivítá IndyCar

Honda Grand Prix of St. Petersburg – před závodem

Dočkali se také američtí fanoušci, po úvodním podniku v ulicích Sao Paula je IndyCar zpátky v Severní Americe a nová sezóna naplno začíná. St. Petersburg, ležící na pobřeží Mexického zálivu v zálivu Tampa Bay, v aglomeraci se stejnojmennou metropolí, byl první tratí, na kterou vyjely vozy IndyCar Series pořádané Indy Racing League a která nebyla ovál. V kalendáři má St. Pete pevné místo od dubna 2005, vždy se závodilo první dubnový víkend, pro letošní ročník byl závod o týden posunut.
Před IndyCar startoval v St. Pete i šampionát CART, jediný podnik, který se navíc jel na jiné trati, než kterou používá IndyCar, vyhrál v únoru 2003 Paul Tracy. V IndyCar se z vítězství radovali Dan Wheldon, Helio Castroneves (dvakrát), Graham Rahal (hned při svém prvním závodě v IndyCar) a loni Ryan Briscoe. Závod má pevné místo také v kalendáři doprovodné série IndyLights. Z aktivních jezdců IndyCar dokázali v juniorské kategorii v St. Pete zvítězit Marco Andretti, Raphael Matos (dokonce třikrát) a Alex Lloyd (dvakrát).
Jezdce čeká 1,8 míle dlouhý okruh. Prostor cílové rovinky tvoří runway 7/25 místního letiště Albert Whitted Airport. Z letiště vozy sjíždí přímo do ulic města, po rovince 1st Southwest street se dostávají do technické pasáže se zatáčkami 4 až 9, hned čtyři z nich jsou pravoúhlé. Devátá zatáčka vozy přivede na Bay Shore Drive, komunikaci vedoucí po nábřeží zátoky Tampa Bay. Přes parkoviště se pak vrátí jezdci zpět do prostoru letiště a zatáčka částečně připomínající slavnou Parabolicu na Monze je navede zpět na dráhu 7/25.
St. Petersburg vzhledem k tomu, že kombinuje širokou přistávací dráhu s bohatými možnostmi na předjíždění především na vjezdu do první zatáčky s úzkými městskými uličkami, technickou pasáží s pravoúhlými zatáčkami a nádhernou nábřežní scenérii, které dominují všudypřítomné palmy a kotvící jachty, patří trať k nejoblíbenějším městským okruhům vůbec. Závod v Sao Paulu značně zdramatizovala průtrž mračen a i v neděli je čtyřicetiprocentní šance, že bude pršet. Deštivý závod v roce 2008 vyhrál Graham Rahal, díky výborně načasované zastávce v boxech a bezchybné jízdě.
Právě comeback mladého Rahala je největším příběhem nastávajícího závodního víkendu. Rahal je od zimy bez práce, když ztratil svého dosavadního sponzora. V St. Pete měla startovat se svou stájí Sarah Fisher, která se ale v posledních letech soustředila především na ovály, tak svůj kokpit Grahamovi uvolnila a ten usedne po absenci v Sao Paulu letos poprvé do Dallary.
Řady Dreyer & Reinbold Racing neposílí Ana Beatriz, její angažmá platilo jen pro závod v Sao Paulu, a zatím nebyl potvrzen žádný další podnik.
Dočkáme se také nových zbarvení. Jak již bylo avizováno, Takuma Sato pojede ve žlutozeleném schématu Lotus-Cosworth. Do modrého se oblékne  Dario Franchitti. Představí se v barvách, ve kterých závodil loni v Edmontonu, ale s jiným sponzorem (toaletní papír Cottonelle). Pro Daria to bude dvoustý start v amerických formulích.
Na dráze bude skutečně plno a diváci, kterých by vzhledem k tomu, že v USA jsou jarní prázdniny, mělo dorazit dost, se rozhodně nudit nebudou. Kromě IndyCar pojede svůj první závod juniorská série IndyLights a společně s nimi se představí další série, které tvoří „Road to Indy“ – cestu do IndyCar Series. Star Mazda, stupeň po IndyLights, už závodila předminulý víkend v Sebringu jako doprovodný podnik známé dvanáctihodinovky v Sebringu, prvního závodu sezóny ALMS. Pro U.S. F2000, první krok na cestě do IndyCar, to bude první závod od roku 2006 a vůbec první pod hlavičkou Indy Racing League.
Všechny juniorské šampionáty trápí společný problém – nedostatek jezdců (což paradoxně zrovna netlačí samotnou IndyCar, která má početné pole, jak už dlouho ne). V IndyLights se představí 16 pilotů (a to i přes to, že konkurenční série Atlantic Championship přerušila činnost), ve StarMazda, která mívala v posledních letech nejpočetnější závodní pole, bude závodit 25 jezdců, v U.S. F2000 jen 14.
Změna na letní čas, což nás čeká v noci ze soboty na neděli, již v Americe proběhla. Dění na trati můžete „sledovat“ prostřednictvím on-line komentářů na našem Twitteru twitter.com/indycarcz . Na stejné adrese vás též na začátku samotného závodu upozorníme, jaké jsou, vzhledem k nepříznivé situaci na českých obrazovkách, aktuální možnosti závod sledovat. Informace můžete získat též prostřednictvím skupiny IndyCar CZ na Facebooku.
Ulice St. Petersburgu
Délka trati: 1,8 míle
Délka závodu: 180 mil, 100 kol
Loňský vítěz: Ryan Briscoe (Team Penske)
Loňské pole position: Graham Rahal (Newman/Haas/Lanigan Racing) 1:02.4110

Časový harmonogram (SEČ)
Pátek – 26. března
15:40 – 16:40 – 1. trénink
19:10 – 20:10 – 2. trénink
Sobota – 27. března
14:55 – 15:55 – 3. trénink
18:20 – 19:50 – kvalifikace
Neděle – 28. března (SELČ)
15:30 – 16:00 – Warm-up
21:45 – start závodu Honda Grand Prix of St. Petersburg

Virtuální prohlídka trati:

Fotografie z místa dění: