Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Historicky první závod IndyCar v Alabamě

Historicky první závod IndyCar v Alabamě

Indy Grand Prix of Alabama – před závodem

Třetí podnik IZOD IndyCar Series nás čeká tento víkend. Monoposty se poněkolikáté projedu po okruhu Barber Motorsports Park nedaleko alabamského města Birmingham, ale poprvé v závodním režimu. Předtím byl alabamský okruh vyhrazen pouze testům. Jezdci na něm neměli možnost například použít červené měkké pneumatiky nebo předjížděcí tlačítko.

Barber Motorsports Park byl postaven teprve v roce 2003, patří mezi nejmladší a nejmodernější americké okruhy. Jako většina nově budovaných tratí nabízí několik uspořádání okruhu (v zásadě tři), IndyCar využije tu nejdelší variantu dlouhou 2,3 míle (3,7) se sedmnácti zatáčkami. Na jezdce čeká spousta technických pasáží s rychlými zatáčkami a relativně krátkými rovinkami. Nejdelšími rovinkami jsou startovní a pak ta mezi zatáčkami 11 a 12. Scott Dixon za nejlepší místo k předjíždění označil pátou a šestou zatáčku. Zatáčky 8 a 9 vzdáleně připomínají slavnou Corkscrew v kalifornské Laguně Sece, ale s mnohem menším klesáním. Výškové převýšení je ovšem velmi signifikantní pro alabamský okruh. Vozy doslova jezdí nahoru a dolů, z kopce a do kopce, některé zatáčky jsou slepé, jezdci nevidí její výjezd.

Alabamský okruh je velmi technicky náročný. Velkou výhodu budou mít jezdci se zkušenostmi s přírodními okruhy. V testech se nejlépe vedlo stáji Rogera Penskeho, ta zimní testy zcela ovládla, jen jednou se Justinu Wilsonovi podařilo rozdělit Penskeho trio z prvních třech míst. Tým Dreyer & Reinbold Racing jistě bude bojovat vpředu, jak Conway, tak Wilson mají bohaté zkušenosti. Oba se představí ve stejných barvách, ale s jinými sponzory. Na Wilsonově voze bude nápis Charter a na Conwayově Roll Coater.

Zcela jiné barvy bude mít Dario Franchitti, vůz bude opět modrý, ale tmavěji, než v St. Pete a sponzorem bude výrobce kosmetiky Suave. Debutovat v IndyCar bude loňský šampion hlavní série World Series by Renault Belgičan Bertrand Baguette. Vůz Conquest Racing bude mít v belgických národních barvách, s nápisem Conquest Racing na boku. Do stříbrnočernomodrého kabátu se převlékl už v St. Pete jeho týmový kolega Mario Romancini, nově sponzorovaný malou automobilkou Ronn Motor Company, specializující se na vozy s hybridním pohonem. Technická náročnost okruhu jistě bude znamenat spoustu jezdeckých chyb u méně zkušených jezdců anebo od oválových specialistů. Celkem moudře se na základě výsledků předsezónních testů rozhodla přenechat své místo v kokpitu Sarah Fisher, její vůz opět osedlá Graham Rahal. V únoru v Alabamě netestovala Milka Duno, pro kterou to bude první kontakt s touto tratí.

Barber Motorsports Park
Délka trati: 2,7 míle (3,4 km)
Délka závodu: 80 kol, 216 mil

Časový harmonogram (SELČ) 
Pátek 9. dubna 
19:50 – 20:50 – 1. trénink 
23:00 – 24:00 – 2. trénink 
Sobota 10. dubna 
16:20 – 17:50 – Kvalifikace 
Neděle 11. dubna 
15:40 – 16:10 – Warm-up 
21:45 – Start závodu Indy Grand Prix of Alabama

Virtuální prohlídka trati: 

Fotografie z místa dění: