Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Závodu na Hockenheimu dominoval Mercedes, Paffett vítězí

Závodu na Hockenheimu dominoval Mercedes, Paffett vítězí

DTM, Hockenheim - závod

Gary Paffett se stal vítězem úvodního závodu sezóny DTM, který již tradičně hostil německý Hockenheimring. Vozy automobilky Mercedes navíc obsadily první čtyři místa v celkovém pořadí.

Za vítězným Gary Paffettem, který v závěrečné fázi závodu hodně zvolnil, aby ušetřil vůz, do cíle dojel na druhém místě Bruno Spengler před Jamiem Greenem, který si pro třetí místo dojel za volantem dva roky starého vozu. Dominanci vozů s trojcípou hvězdou ve znaku podtrhl čtvrtým místem testovací jezdec týmu Force India Paul di Resta.

Paffett se do čela dostal v jedenáctém kole, kdy doposud vedoucímu Martinu Tomczykovi praskla v první zatáčce levá zadní pneumatika. Tomczyk se vedení ujal záhy po startu a než došlo k defektu, jel relativně v poklidu v čele. O tři kola později postihl defekt levé zadní pneumatiky také dalšího jezdce Audi Alexandera Prémata.

Největší hrozbou se tak pro Paffetta stal Tomczykův stájový kolega Mattias Ekström. ŠVéda ale z bojů o vítězství vyřadila nepozornost. Ke své první zastávce zamířil k mechanikům již v devátém kole, což bylo o kolo dříve, než bylo otevřeno okno, během kterého museli všichni jezdci absolvovat své dvě povinné zastávky v boxech. Švéd tak musel na svou druhou povinnou, celkově ale už třetí, zastávku ještě v závěru závodu.

Na druhé místo se tak dostal Jamie Green s dva roky starým vozem. V 28. kole jej ale předjel Kanaďan Bruno Spengler a odsunul tak Greena na třetí místo, na kterém také dojel.

Jak Paffett v závěru závodu zpomaloval, dotáhl se k vedoucí trojici také čtvrtý Paul di Resta následovaný dvojící jezdců Audi Mikem Rockenfellerem a Mattiasem Ekströemem.

Za Ekströemem dojel na sedmé příčce do cíle úřadující šampion Timo Scheider před nováčkem Miguelem Molinou, který si tak při své premiéře dojel pro jeden bod.

Svou premiéru v závodě DTM má za sebou také bývalý jezdec formule 1, David Coulthard. Skot si splnil cíl, který si před závodem předsevzal, když viděl cíl závodu.

Závod nedokončil dva jezdci. Martin Tomczyk odstavil svůj vůz v boxech sedm kol před cílem, zatímco Oliver Jarvis odstoupil již ve druhém kole po kontaktu s Marem Engelem.

p.
 Jezdec  Tým
 Čas/Odstup
1.
 G.Paffett  Salzgitter AMG Mercedes
  1:02:31.580
2.
B.Spengler  Mercedes Benz Bank AMG
  + 0.567
3.
J.Green  Junge Sterne AMG Mercedes
  + 1.841
4.
P. di Resta  AMG Mercedes
  + 2.251
5.
M.Rockenfeller  Audi Sport Team Phoenix
  + 3.201
6.
M.Ekström  Audi Sport Team Abt
  + 3.420
7.
T.Scheider  Audi Sport Team Abt
  + 13.067
8.
M.Molina  Audi Sport Team Abt
  + 13.503
9.
R.Schumacher  Laurens AMG Mercedes
  + 16.911
10.
A.Premat  Audi Sport Team Phoenix
  + 28.509
11.
S.Stoddart  TV Spielfilm AMG Mercedes
  + 28.944
12.
D.Coulthard  Deutsche Post AMG Mercedes
  + 35.164
13.
C.Cheng  Stern AMG Mercedes
  + 36.589
14.
K.Legge  Audi Sport Team Rosberg
  + 46.817
15.
M.Winkelhock  Audi Sport Team Rosberg
  + 1:14.113
16.
M.Engel  GQ AMG Mercedes
  + 1:20.480
17.
M.Tomczyk  Audi Sport Team Abt
  + 7 kol
 
O.Jarvis  Audi Sport Team Abt
+ 38 kol