Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

V IndyCar budou další dvě trofeje

V IndyCar budou další dvě trofeje

Oceněn budou nejlepší piloti na okruzích a na oválech

V pondělí představilo vedení Indy Racing League novinku aplikovanou již pro letošní sezónu IZOD IndyCar Series. Kromě dosavadních tří prestižních ocenění, které jezdci během sezóny mohou získat, tedy samotného titulu šampiona, titulu nejlepšího nováčka a vítěze pětistovky v Indianapolis budou nově oceněni nejlepší piloti na oválech a nejlepší piloti na městských a přírodních okruzích.

Trofeje ponesou jména bývalých šampionů. Trofeji pro nejlepšího jezdce na oválech zřejmě propůjčí své jméno A. J. Foyt, design trofeje bude odhalen během závodního víkendu v Texasu (3. až 5. června). Více o ocenění pro nejlepšího pilota na okruzích se dozvíme až 3. až 4. července u příležitosti závodu ve Watkins Glen. Čí jméno trofej pronese, to je zatím ve hvězdách, ale logicky se nabízí jméno další velké osobnosti - Maria Andrettiho, po něm se již nějakou chvíli jmenoval závod na jeho oblíbeném okruhu Road America.V historických tabulkách je s 57 vítězstvími druhý za A. J. Foytem (67 vítězství), ale Mario dokázal vítězit také na přírodních okruzích. Že je mistrem světa Formule 1 netřeba připomínat.

IndyCar závodí i mimo ovály od roku 2005 a žádný jezdec nikdy nedokázal být nejlepším v obou kategoriích zároveň. Specifický je rok 2006, na okruzích vládl Scott Dixon, na oválech Dan Wheldon, ale pětistovku v Indianapolis a nakonec i mistrovský titul bral Sam Hornish Jr.Loni byl na okruzích nejlepší Franchitti, což jej posunulo k mistrovskému titulu, přesto, že na oválech kraloval Dixon. Kdyby podobnou trofej předávala Indy Racing League od svého vzniku, tak Dixon má doma již čtyři! Za nejepší výkony na okruzích v letech 2006 a 2007 a za nejlepší výkony na oválech v letech 2008 (získal i titul) a 2009.