Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Barry Green se vrátí do IndyCar na Indy500!

Barry Green se vrátí do IndyCar na Indy500!

Znovu bude dělat závodního inženýra Tracymu

Paul Tracy odhaduje, že letos bude v Indianapolis silný a poslední vývoj mu k optimismu dává pádné důvody. Jednak si v Kansasu jeho tým KV Racing Technology vedl velmi slušně a jednak se k týmu na tento závod připojí další zvučné jméno americké formulové scény. Jaké závodní inženýr bude Tracymu pomáhat Barry Green.
Greenovým jezdcům se v Indianapolis dařilo. V roce 1994 do Indianapolis přijel poprvé společně s Jacquesem Villeneuvem v kokpitu a tehdá ještě Gerry Forsythem coby spolumajitelem. Villeneuve ve svém teprve druhém startu na oválu v IndyCar World Series pořádané CARTem dojel druhý, následující rok již spojení Villeneuve a Barry Green přineslo jak triumf v Indianapolis, tak mistrovský titul.
Ale v roce 1996 vznikla Indy Racing League a Barry Green a jeho Team Green mohli dát Indy500 na dlouhou dobu sbohem. Až v roce 2001 v Indianapolis startoval Michael Andretti, a dojel třetí. O rok později v Cihelně startovala celá trojice Tracy, Franchitti a Andretti a právě první jmenovaný závod těsně nevyhrál. Už už to vypadalo, že se před vedoucího Castronevese dostal před vyvěšením žlutých vlajek, ale pořadatelé nakonec rozhodli, že v momentě předjetí už byly vyvěšeny žluté vlajky a vítězem se stal Castroneves. Tracy a Green se pak dlouhou dobu s Indianapolis Motor Speedway soudili.
Nicméně po sezóně odprodal Barry Green svůj podíl Michaelu Andrettimu, Kevinu Savreemu a svému mladšímu bratrovi Kimovi. Ovšem jeho bilance v Indianapolis zůstává úchvatná – ze čtyř startů byl Greenův pilot pokaždé na stupních vítězů, jednou vyhrál, dvakrát byl druhý a jednou třetí.
„Jsem velmi nadšený, že znovu pojedeme Indy500 a že budu znovu pracovat s Paulem,“ komentuje Barry Green, „Paul a já cítíme, že máme v Indianapolis nedokončenou práce. Chci poděkovat Kevinu Kalkhovenovi a Jimmymu Vasserovi (majitelé KV Racing Technology) za možnost asistovat Paulovi a jeho týmu GEICO během celého měsíce. Pracoval jsem s Johnem Dickem (Tracyho inženýr) už během několika příležitostí a věříme, že máme slušnou možnost bojovat o vítězství v Indy 500.“
Paul Tracy si neodpustil v komentáři jisté rýpnutí a dokázal, že ani osm let není dost dlouhá doba: „Během mého angažmá u Team Kool Green Barry řídil každý můj závod, a řídil všechny, které jsem vyhrál, včetně pětistovky v Indianapolis v roce 2002. Když jsme si Jimmy (Vasser) a já v Long Beach sedli, abychom probrali naše plány na Indy500, Jimmy mi řekl, že letos mi nemůže být tak k ruce jako vloni. Řekl mi, abych vybral tu pravou osobu, která mi v Indy pomůže. Nemusel jsem dlouho přemýšlet, aby mě napadl Barry, má stejné odhodlání a touhu po vítězství jako já. Očividně, byl mou volbou při výběru osoby, se kterou budu letos pracovat. Vím, že máme v Cihelně nedokončenou práci.“