Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Grand Prix Kanady: VYSVĚDČENÍ

Grand Prix Kanady: VYSVĚDČENÍ

Svým hlasováním rozhodněte o udělení čtenářského vysvědčení.

Milí čtenáři,
od Grand Prix Monaka můžete udělat Vysvědčení každému týmu a každému jezdci sami za sebe. Škála hodnocení je následující:

- výborný, bezchybný výkon
- velmi dobrý výkon
- průměrný výkon
- slabý výkon
- nedostatečný výkon

HLASOVAT MŮŽETE ZDE

Je nutné si uvědomit, že jezdec je hodnocen sám za sebe, stejně jako tým za to, jakou dokáže připravit techniku (a jak kvalitní) či například za volbu strategie. Taktéž se nehodnotí jen vystoupení v závodě, ale pokud možno po celý víkend včetně kvalifikace. Pokud má Vysvědčení udělené čtenáři mít nějakou hodnotu, pak si dovolujeme vás vyzvat, abyste nehlasovali podle sympatií, ale skutečně podle svého objektivně subjektivního pohledu. Taktéž jsme přesvědčeni o tom, že vám přijde rozumné hlasovat jen jednou a zbytečně nepodvádět.

A v neposlední řadě: naším hodnocením se pochopitelně nemusíte řídit...

VYSVĚDČENÍ GP KANADY

FERRARI

Opět další bezchybý výkon, zvolená strategie dvou zastávek v boxech byla příčinou horšího výsledku v kvalifikaci, ale i kdyby M. Schumacher a Barrichello v boxech stavěli třikrát, pravděpodobně by stejně vyhráli. Příjemnou změnou byl souboj mezi jezdci Ferrari, věc naprosto nevídaná, nicméně podle slov Rosse Brawna by neměla být v budoucnu věcí neobvyklou, protože jezdci Ferrari nyní spolu mohou závodit. Jediným drobným zaváháním přišel Rubens Barrichello o druhé místo, které mu pak do klína spadlo diskvalifikací obou williamsů. Až do druhých zastávek v boxech se Barrichello M. Schumachera držel, poslední úsek závodu už ne.

Hodnocení redakce:
Ferrari: Michael Schumacher: Rubens Barrichello:
Hodnocení čtenářů: Bude doplněno po skončení hlasování

BAR

Podobně jako někteří další, těžil Jenson Button z diskvalifikace williamsů a vytěžil z toho své další umístění na stupních vítězů. Již šesté v letošní sezóně. Oproti tomu momentálně rychlejší Takuma Sato udělal v kvalifikaci nejdříve drobou chybu a ve snaze ji napravit pak chybu fatální, která vyustila v hodiny v kvalifikačním kole. V závodě pak Sata opět postihla spektakulární exploze motoru, již třetí v řadě, a inženýři Hondy mají vrásky na čele. Nepomohla mu ani postartovní kolize, u které musel Sato prakticky zastavit a start z pitlane byl tedy komplikovanější, než David Richards plánoval.

Hodnocení redakce:
BAR: Jenson Button: Takuma Sato:
Hodnocení čtenářů: Bude doplněno po skončení hlasování

SAUBER

Fantastické čtvrté místo, pro které si Giancarlo Fisichella dojel, znamená slušný bodový nárůst na kontě Petera Saubera. Ital tak má jen o dva body méně než Ralf Schumacher z Williamsu a kromě diskvalifikace na tom má svůj podíl i konzervativní strategie Sauberu ve spojení se silnými pneumatikami Bridgestone. Na druhé straně spektra se ale Sauber musel vyrovnat s vážnou havárií Felipa Massy, který z neznámých příčin vyletěl z trati (není pravda, že mu uletělo kolo) a těžce narazil do bariéry. Připravený safety car naštěstí nemusel vyjet a Felipe Massa se s vozu dostal sám, byť byl později převezen do nemocnice na kontrolu. Pokud budou pneumatiky Bridgestone nadále takto kvalitní, dá se tušit, že Sauber i nadále zůstane věrný strategii s menším počtem zastávek v boxech.

Hodnocení redakce:
Sauber: Giancarlo Fisichella: Felipe Massa:
Hodnocení čtenářů: Bude doplněno po skončení hlasování

McLAREN

Stáj z Wokingu letos poprvé bodovala s oběma vozy! Na své konto si připsala sedm bodů, tedy víc než získala za prvních sedm závodů sezóny! Navzdory pěti Räikkönenovým zastávkám v boxech, z nichž jedna se odehrála v rámci drive through penalty za přejetí bílé čáry na výjezdu z boxů, která jej ale nestála žádné umístění, a dvěma výměnám volantu dojel Räikkönen pátý. David Coulthard o jednu pozici za ním, ten ovšem doplatil na horlivost Christiana Kliena, který jej po startu nárazem zezadu roztočil a ještě se při tom stihnul vymluvit na jeden z jordanů.

Hodnocení redakce:
McLaren: David Coulthard: Kimi Räikkönen:
Hodnocení čtenářů: Bude doplněno po skončení hlasování

JORDAN

Giorgio Pantano si, lidově řečeno, v Kanadě ani neškrtnul. Problémy ve vztazích mezi jeho managementem a rodinou zapříčinily finanční problémy, kvůli kterým Jordan v Kanadě nasadil svého testovacího jezdce Tima Glocka. Německý závodník hned při svém prvním závodě (opět díky diskvalifikaci Toyoty a Williamsu) získal body! To se naposled povedlo Marku Webberovi v roce 2002. A to navzdory poškozenému přednímu křídlu, které mechanici při první zastávce v boxech vyměnili. Patnato změnil management a nastoupí zase do závodu v Indianapolis. Nick Heidfeld na druhé straně díky chybě lollipop mana málem zamordoval jednoho ze svých mechaniků, když vyjel ze svého stání v boxech ještě před skončením tankování, vše se naštěstí obešlo bez vážných zranění.

Hodnocení redakce:
Jordan: Nick Heidfeld: Timo Glock:
Hodnocení čtenářů: Bude doplněno po skončení hlasování

JAGUAR

Christian Klien se po startu dopustil další z nováčkovských chyb, když postrčil Davida Coultharda, který se dostal do hodin. Při snaze se mu vyhnout jej vymrštil nájezd na kolo Coulthardova mclarenu a Klien doplachtil na auto svého týmového kolegy Marka Webbera, které utrpělo natolik vážné škody, že Australan musel ze závodu odstoupit. Christian Klien o kolo později střihl tu samou zatáčku, ve které došlo k nehodě, rovně, navíc poškozený vůz začal mít problémy, v důsledku toho se začal přehřívat a mechanici museli v boxech zakročit. Klien musel do boxů ještě jednou, protože s autem nebylo něco v pořádku na zadním křídle, a tak se tým rozhodl auto prověřit. V závěru závodu si ještě Klien neodpustil extempóre s Timem Glockem, v důsledku toho oba dostali hodiny.

Hodnocení redakce:
Jaguar: Mark Webber: neklasifikován Christian Klien:
Hodnocení čtenářů: Bude doplněno po skončení hlasování

MINARDI

Minardi ani diskvalifikace čtyř vozů nepomůže k bodům, podobně jako v Monaku k nim ale neměl daleko. Gianmaria Bruni nicméně do cíle nedojel, ze závodu jej vyřadil problém na převodovce. Zsolt Baumgartner byl sice úspěšnější, přesto byl posledním klasifikovaným jezdcem. Víc se asi u týmu do počtu nedá očekávat.

Hodnocení redakce:
Minardi: Gianmaria Bruni: Zsolt Baumgartner:
Hodnocení čtenářů: Bude doplněno po skončení hlasování

RENAULT

Renault doposavad dovezl do cíle všechny vozy (nepočítaje Alonsovu chybu v Monaku), ale v Kanadě jej technika zradila hned dvojnásob. Jarno Trulli ujel jen několik metrů, v průběhu závodu na stejném místě odstoupil i Fernando Alonso. Příčina bude na obou vozech podobná, podle vyjádření ředitele engineeringu týmu Pata Symondse.

Hodnocení redakce:
Renault: Jarno Trulli: neklasifikován Fernando Alonso:
Hodnocení čtenářů: Bude doplněno po skončení hlasování

WILLIAMS

Nejlepší výkon roku se po přečtení jedné zprávy technického delegáta FIA proměnil ve frustrující skutečnost. Kvůli špatným rozměrům chladicích trubiček na brzdy byl Williams diskvalifikován ze druhého a pátého místa. Ačkoli podle vyjádření týmu tím Williams nezískal žádnou výkonnostní výhodu a porušení pravidel se tým dopustil neúmyslnou chybou, vzal zodpovědnost na svá bedra a proti diskvalifikaci se neodvolal.

Hodnocení redakce:
Williams: Juan Pablo Montoya: Ralf Schumacher:
Hodnocení čtenářů: Bude doplněno po skončení hlasování

TOYOTA

Toyotu čekal podobný osud co Williams, narozdíl od modrobílých se ale chtěla odvolat. Nestihla to však v řádném termínu a tak ačkoli nerada, musela rozhodnutí o diskvalifikaci přijmout. Přitom si Cristiano da Matta původně dojel pro důležitý bod za osmé místo a znovu si Cristiano da Matta stěžoval na aplikaci pravidla o modrých vlajkách. "Je mi jasné, že nesmíme jezdcům vepředu pokazit závod, ale my také bojujeme o body," řekl da Matta. Zklamaný Olivier Panis bude v USA startovat do svého 150. závodu.

Hodnocení redakce:
Toyota: Olivier Panis: Cristiano da Matta:
Hodnocení čtenářů: Bude doplněno po skončení hlasování